MENIU

Campionatul Mondial de Rugby. Haralambie Dumitraș vrea Turneul celor 8 Națiuni cu România inclusă

Selecționat de 47 de ori în echipa națională, între 1984 si 1993, căpitan al acesteia în singurul meci câștigat pe pământ francez, pe 24 mai 1990, la Auch (12-6), Dumitraș, care a evoluat la Pau și Strasbourg, a acordat un interviu pentru L'Equipe cu ocazia întâlnirii România — Franța, ce va avea loc miercuri (astăzi) la Cupa Mondială 2015.

Dumitraș a evocat acel rezultat de acum 25 de ani: "La acea vreme, înfruntam Franța în fiecare an, însă nu o mai învinsesem de șapte sau opt ani, cred. Nu erau mari șanse să câștigăm în acea zi. Ploua. A fost ultimul meci al prietenului nostru Philippe Dintrans. Si i-am stricat sărbătoarea. Noi eram un grup de prieteni. Echipa ajunsese la maturitate. Contra Franței, așa era atunci, și încă mai este și acum, exista o motivație în plus. Și apoi, noi doream să arătăm că suntem demni să evoluăm in compania celor mari".

Dumitraș a subliniat apoi că vremurile s-au schimbat. El a explicat că înainte de Auch existau structuri, o organizare, un sprijin guvernamental, o dorință de a dezvolta educația, de a sprijini sănătatea prin intermediul sportului. Fostul internațional spune că acum realitățile sunt altele, iar rugby-ul românesc are nevoie de o dezvoltare structurală.

"Vom face din stadionul nostru un mic Jean-Bouin (arenă din Paris — n. r.), care va putea primi în bune condiții până la 8.500 de spectatori. Trebuie să-i facem pe oameni să vină la stadion, dar pentru ca ei să vină trebuie să obținem rezultate, să fim credibili. Și pentru aceasta trebuie să ne măsurăm forțele cu alte națiuni majore mai des decât o dată la patru ani..." a declarat președintele FRR.

Întrebat cum își imaginează rugby-ul în Romania, Dumitraș a răspuns: "Dacă am putea înfrunta cele mai bune națiuni în testele din toamnă, de exemplu, dacă se va crea o dinamică, cu noul stadion, dacă jucătorii apăruți prin politica noastră de formare vor ajunge să joace la un nivel foarte înalt, atunci vor exista toate motivele să fiu optimist. Apoi, visul cel mare va fi ca România să fie integrată în Turneu, alături de Georgia. Și să se creeze un Turneu al celor 8 Națiuni".

"Timpul s-a scurs repede. Eu, de fiecare dată când nu mă simt bine, privesc faimosul meci de la Auch. Însă e foarte important să ținem cont de realitatea de azi, să ne adaptăm. Dar și mai important este să lăsăm o bună impresie aici, în Anglia. Să fim capabili să dăm o bună ripostă Franței și Irlandei, sa câștigăm cu Canada și cu Italia. Această echipă e animată de dragoste de rugby, de pasiune. Și sunt sigur că este capabilă să meargă până la capăt pentru a-și atinge visul", a adăugat Dumitraș.

Echipa României va juca miercuri, de la 22,00 (ora României), pe Stadionul Olimpic din Londra, meciul de debut la Rugby World Cup 2015, în compania Franței. Din Grupa D mai fac parte Irlanda, Italia și Canada.

Sursa: Agerpres

Mai multe articole despre:
România-Franţa Campionatul Mondial de Rugby