MENIU

ALEGERI COSR. Cine va fi noul președinte al Comitetului Olimpic : Lipă, Petrache sau Bellu?

ALEGERI COSR. Cine va fi noul președinte al Comitetului Olimpic : Lipă, Petrache sau Bellu?

Noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român va fi ales astăzi dintre candidaţii Octavian Bellu, Elisabeta Lipă şi Alin Petrache, acesta urmând să fie desemnat prin voturile celor 123 de membri care formează Adunarea Generală a forului.

Candidații

Cine sunt aspiranții la cea mai înaltă funcție în sportul din România care si-au depus la termen candidaturile pentru presedintia Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR)? În prezent, aceștia îndeplinesc următoarele funcții:

- Alin Petrache, președintele Federatiei Române de Rugby și deputat în Parlamentul României

- Elisabeta Lipă, comandant al Clubului Sportiv Dinamo București și președinte al Federației Române de Canotaj

- Octavian Bellu, director al Academiei Olimpice de Excelență din cadrul COSR și antrenorul principal al lotului olimpic de gimnastică al României.

Postul de președinte al COSR a devenit vacant după demisia lui Octavian Morariu care a deținut această funcție timp de 10 ani. El a decis să renunţe la şefia COSR pentru a se dedica activităţii din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic. Octavian Morariu a fost ales, la 1 aprilie, în Comisia pentru Programul Olimpic şi în Comisia pentru Relaţii Internaţionale ale Comitetului Internaţional Olimpic. El a devenit oficial membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), la reuniunea de la Buenos Aires, ce a avut loc la 10 septembrie 2013.

La anunțarea demisiei, Octavian Morariu și-a anunțat susținerea pentru Alin Petrache, actualul președinte al Federației Române de Rugby: "Trebuie să fie o persoană implicată în mișcarea olimpică, care cunoaște mișcarea olimpică foarte bine, care a avut responsabilități în cadrul sportului, un fost mare sportiv, care a ocupat funcții în lumea sportului, o persoană care stăpânește și două limbi de circulație internațională, trebuie o persoană cu adevărat reprezentativă. Din cele două nume pe care le-ați menționat, pentru că îl cunosc foarte bine și pentru că avem o relație sportivă foarte veche, Alin îndeplinește aceste criterii".

Pe lângă Octavian Morariu, Alin Petrache are susținerea noii generații din sportul românesc, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu și președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, declarând că își sprijină colegul de generație în cursa pentru președinția COSR.  "Îl susțin pe Alin Petrache pentru funcția de președinte al COSR. Rezultate obținute în acest timp ca președinte al Federația Română de  Rugby și contribuția lui la dezvoltarea sportului românesc, îl recomandă pentru această funcție", a spus Răzvan Burleanu într-o conferință de presă care a avut loc la finalul lunii trecute. " Alin Petrache, în cei 5 ani de când este la președinția FR de Rugby, a făcut ceea ce vreau eu să fac la handbal: a reușit să pună federația pe picioare, are o bază sportivă modernă și nemaipomenită. Sunt invidios pe el și pentru că a făcut din rugby un brand. Ținând seama de faptul că Alin Petrache este mai tânăr, din generația mea, vorbim aceeași limbă și avem cam aceleași idei, eu voi merge pe mâna lui Alin Petrache'', a declarat Alexandru Dedu pentru AGERPRES.

Alexandru Dedu anticipează o luptă strânsă între cei trei candidați, dar consideră că Alin Petrache este opțiunea cea mai potrivită și prin experiența sa de parlamentar: ''Este greu de spus, pentru că vorbim despre trei personalități, dar eu cred că ar fi bine în momentul de față să votăm un manager, un om care poate să aibă timp să ducă la îndeplinire cea ce-și propune. Prin faptul că are relații în mediul politic poate fi de mare ajutor pentru sportul românesc. Totul în lumea asta se face cu oameni și prin oameni. Dacă ai uși deschise și oamenii te cunosc personal, e posibil să ne îndeplinim dorințele apropo de sport''.

În schimb, Octavian Bellu este susținut de Dan Voiculescu, patronul trustul INTACT și Ion Țiriac. Ziarul " Jurnalul Național" i-a adresat recent un articol omagial lui Octavian Bellu, unul care l-ar face să pălească de invidie și pe Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact. Și anunță public că susține candidatura acestuia, într-un articol aflat în deschiderea ediției de print a Jurnalului Național.

"Cea mai importantă veste în sportul românesc a apărut la sfârşitul săptămânii trecute. După o îndelungată analiză, Octavian Bellu s-a hotărât să intre în cursa pentru preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Omul care din 1990 şi până în prezent, cu mici întreruperi cauzate de indiferenţa celor din jur, a fabricat în laboratorul miraculos de la Deva peste 300 de medalii olimpice, mondiale şi europene pentru gimnastica feminină din România vrea să se implice la cel mai înalt nivel", scrie Jurnalul Național, care își continuă apoi omagiul. Surse din lumea sportului susțin că Bellu ar fi omul pe care ar miza și Ion Țiriac.

Gazeta Sporturilor, tot din trustul media al lui Dan Voiculescu, la rândul său, acuză presupuse presiuni politice asupra Elisabetei Lipă, posibilă candidată, care s-ar face în favoarea principalului contracandidat al lui Bellu, actualul vicepreședinte al COSR, Alin Petrache. Numai că Lipă respinge ferm acuzațiile din GSP. "Domnul vice-prim-ministru Oprea nu m-a chemat la dumnealui să-mi spună 'Nu candida'. Nu există așa ceva. Nu am discutat, nici nu ne-am văzut, nu n-eam văzut față în față, nu am avut nicio discuție cu domnul vice-prim-ministru", a declarat Lipă pentru Realitatea TV.

Elisabeta Lipă a mai declarat la depunerea candidaturii "Mi-am depus candidatura pentru că am multe arătat şi de demonstrat, eu sunt o fire ambiţioasă şi nu pot sta deoparte. Acum suntem la jumătatea ciclului olimpic, am o strategie pe care am depus-o la COSR, dar nu pot concepe să se spună că la Jocurile Olimpice (n.r. - de la Rio) va fi un dezastru. Trebuie să fim atenţi la ce cuvinte folosim pentru că trebuie să impulsionăm sportivii. Ce rezultat să aşteptăm de la sportivi când li s-a pus deja o etichetă? Nu pot spune că ceea ce s-a făcut până acum nu a fost bine, dar sunt lucruri pe care le voi face pentru a fi mai bine".

Cum se votează?

Adunarea Generală a COSR, care va începe la ora 11.00, are 123 membri, însă numărul de voturi ce revine fiecăruia este stabilit în urma performanţelor înregistrate la Jocurile Olimpice de federaţiile naţionale sau de recunoaşterea din partea Comitetului Internaţional Olimpic.

Pentru ca Adunarea Generală să fie statutară, trebuie să fie prezenţi 50 la sută plus unu dintre membri.

Unul dintre candidaţi va fi desemnat câştigător din primul tur dacă va aduna jumătate plus unu dintre sufragii, în caz contrar urmând să se organizeze o nouă rundă de alegeri, la care vor participa primii doi clasaţi în turul întâi.

Federaţiile care au obţinut performanţe la Jocurile Olimpice vor avea câte patru voturi, cele care sunt incluse în programul olimpic, dar nu au obţinut rezultate notabile, vor avea câte trei voturi, forurile recunoscute de către Comitetul Internaţional Olimpic vor avea câte două, în timp ce federaţiile naţionale recunoscute de COSR şi precum şi personalităţile vor avea câte un vot.

Astfel, 17 federaţii vor avea câte patru voturi fiecare: Federaţia Română de Atletism, Federaţia Română de Box, Federaţia Română de Bob şi Sanie, Federaţia Română de Canotaj, Federaţia Română de Gimnastică, Federaţia Română de Haltere, Federaţia Română de Handbal, Federaţia Română de Judo, Federaţia Română de Kaiac-canoe, Federaţia Română de Lupte, Federaţia Română de Nataţie/Pentatlon Modern, Federaţia Română de Patinaj, Federaţia Română de Schi şi Biatlon, Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de Tenis, Federaţia Română de Tenis de masă, Federaţia Română de Tir Sportiv.

Câte trei voturi vor avea 16 federaţii: Federaţia Română de Badminton, Federaţia Română de Baschet, Federaţia Română de Ciclism, Federaţia Română de Fotbal, Federaţia Română Ecvestră, Federaţia Română de Gimnastică Ritmică, Federaţia Română de Golf, Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, Federaţia Română de Hochei pe iarbă, Federaţia Română de Polo, Federaţia Română de Rugby, Federaţia Română de Triatlon, Federaţia Română de Taekwondo WTF, Federaţia Română de Tir cu Arcul, Federaţia Română de Volei, Federaţia Română de Yachting.

Alte 13 federaţii naţionale recunoscute de CIO vor avea câte două voturi: Federaţia Română Aeronautică, Federaţia Română Alpinism/Escaladă, Federaţia Română Arte Marţiale, Federaţia Română de Biliard, Federaţia Română de Bridge, Federaţia Română de Dans Sportiv, Federaţia Română de Karate, Federaţia Română de Motociclism, Federaţia Română de Orientare, Federaţia Română de Popice/Bowling, Comitetul Naţional Paralimpic, Federaţia Română Sportul pentru Toţi, Federaţia Română de Şah.

Câte un vot vor avea 14 federaţii: Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact, Federaţia Română de Culturism şi Fitness, Federaţia Română de Fotbal-Tenis, Federaţia Română de Go, Federaţia Română de Karate Tradiţional, Federaţia Română de Karate WKC, Federaţia Română de Karate Kyokushin, Federaţia Română de Kempo, Federaţia Română de Modelism, Federaţia Română de Oină, Federaţia Română de Radioamatorism, Federaţia Română de Sambo, Federaţia Română de Scrabble şi Federaţia Română de Taekwondo ITF.

Totodată, 63 cluburi sportive, direcţii judeţene şi personalităţi COSR vor avea câte un vot în cadrul Adunării Generale de Alegeri.

Octavian Morariu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) în cadrul Adunării Generale a forului din 15 aprilie. Morariu, în vârstă de 53 de ani, a decis să renunţe la şefia COSR pentru a se dedica activităţii din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic.