Transformarea Spitalului Slatina din „Spitalul Groazei” într-o unitate care rivalizează cu clinicle private şi cu unităţile mai mari
Datorită unor investiţii susţinute, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a ajuns să concureze cu unităţile medicale private şi cu spitale mai mari, în ceea ce priveşte imagistica, tratarea afecţiunile rinichilor sau chirurgia plastică şi maxilo-buco-facială. Totodată, la Slatina ajung pacienţi din Gorj, Dolj sau Vâlcea.
Catalogat în urmă cu aproape un deceniu drept „Spitalul Groazei”, cea mai mare unitate medicală din judeţul Olt a ajuns, printr-o serie de investiţii susţinute, să rivalizeze cu clinicile private sau cu spitale mai mari din regiune.
La Slatina există singurul litrotritor din regiunea Oltenia, un aparat care sparge pietrele de la rinichi cu unde electromagnetice, fără intervenţie chirurgicală.
„Rivalizăm cu privaţii din Craiova, rivalizăm cu multe spitale din Bucureşti. Pe partea de imagistică, avem două computere tomograf şi un RMN, funcţionale 24 din 24 de ore. Intenţionăm să mai cumpărăm un computer tomograf, pe fonduri europene. Avem multe secţii care, din punctul de vedere al dotării, rivalizează cu spitalele clinice universitare. Vorbim, spre exemplu, pe Urologie, despre un litrotitor, care sparge pietrele la rinichi, ca să mă exprim plastic. De curând, ne-a fost livrat şi recepţionat şi un aparat laser, care practic închide seria de echipamente pe urologie”, explică managerul Spitalului Slatina, Cătălin Rotea.
Dotări de ultimă generaţie există şi la secţiile de Chirurgie Plastică, Chirurgie Maxilo-Buco-Facială sau Chirurgie Generală. Medicii slătineni au pacienţi din toată regiunea.
„De asemenea, avem secţii pe care patologia tratată este la cel mai înalt nivel în toată regiunea Olteniei. Avem o secţie de chirurgie plastică ce preia cazuri de la Târgu Jiu şi Vâlcea, iar câteodată preia cazuri de arşi pe care spitalul din Craiova nu poate să le susţină. Avem o secţie de ortopedie, care preia foarte multe cazuri pe care Craiova nu le mai poate prelua. Avem o secţie de ORL şi Buco-Maxilo-Facială care face operaţii inovative, unde sunt folosite inclusiv imprimantele 3D pentru reconstrucţia unei mandibule, spre exemplu. Avem şi o secţie de Chirurgie Generală, care foloseşte două aparate de laparoscopie full HD. Dotările pe care le avem, echipamente achiziţionate în ultimii ani, ne aduc la maximum dotărilor pe care spitalul nostru le poate avea, având în vedere gradul de competenţă al medicilor şi patologia pe care o tratăm”, a mai spus Cătălin Rotea.
El a mai precizat că, în 2019, suma investită de Consiliul Judeţean la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-a ridicat la peste 17 milioane de lei, banii fiind direcţionaţi pentru lucrări de reabilitare şi echipamente medicale.
Mandibulă reconstruită cu ajutorul imprimantei 3D
Medicii Ela Rusoiu, George Craioveanu, Mădălin Săndulescu şi Andrei Ştefănescu au reuşit implementarea cu succes a tehnicilor inovative de reconstrucţie maxilo-facială, în intervenţii chirurgicale executate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.
Specialiști în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, cei patru au efectuat o operație complexă de reconstrucție a mandibulei cu tehnologie de imprimare 3D. Echipa de medici formată din Andrei Ștefănescu, Mădălin Săndulescu, Ela Rusoiu și condusă de doctorul George Craioveanu realizează la Spitalul Județean de Urgență Slatina, de mai mulți ani, intervenții reconstructive din ce în ce mai complexe.
Pentru prima dată, planificarea intervenției s-a realizat 3D, tehnologie care a scurtat efectiv timpul petrecut în sala de operație, intervenția chirurgicală a fost efectuată în aproximativ 11 ore și a cuprins șase operații.