Șeful InfoCONS avertizează: Atenție la cumpărăturile online de Sărbători. Tot mai multe produse neconforme din vestul Europei ajung în România
Șeful InfoCONS îi avertizează pe români la ce cumpără, mai ales dacă o fac online și în special în această perioadă a sărbătorilor. Sorin Mierlea a afirmat că anul acesta s-a observat o creștere a numărului de produse neconforme din vestul Europei care au ajuns să fie vândute în România.
Sorin Mierlea, președinte al InfoCons, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, a atenționat că obiceiul de a face cumpărături pe ultima sută de metri se poate dovedi nu numai păgubos, ci chiar periculos.
"Spre deosebire de alți ani, din păcate, în anul acesta avem chiar o problemă și mai mare că, pe lângă faptul că trebuie să fim atenți și să învățăm poate cum să alegem, tot mai multe produse neconforme care au fost debitate din vestul Uniunii Europene au început să apară pe la noi prin țară, ceea ce înseamnă că produse care ne pot provoca probleme de sănătate, produse care pot să fie chiar periculoase, produse care pot să ne aducă o atingere directă asupra stării nostre de sănătate sau integritatea corporală au început să fie și să apară prin galantarele magazinelor sau în comerțul online" a afirmat Mierlea, într-un interviu pentru Radio România Actualități.
Șeful InfoCONS a recomandat mai multă atenție atunci când facem cumpărături online, precizând că ar recomandabil să cumpărăm de pe site-uri găzduite în România sau măcar pe spațiul Uniunii Europene, pentru că astfel putem beneficia de legislația de protecție a UE.
"Este extrem de important ca în 14 zile de la primirea pachetului putem să refuzăm, să returnăm şi să ni se ramburseze banii. Dacă am cumpărat direct din magazin același produs, trebuie să știm că legislația nu ne spune nicăieri că trebuie sau se poate să schimbe produsul sau să ne dea banii înapoi decât într-o singură condiție, în momentul în care produsul are un defect de fabricație care nu poate fi reparat în 14 zile. Așa că diferența între comerțul online și comerțul direct din magazin. (...) Reclamațiile sunt un drept pe care îl avem (...) și în ultima perioadă, mai ales după cumpărăturile de sărbătorile de Crăciun, au început să vină deja multe sesizări și reclamații cu privire la faptul că n-au ajuns produsele în termenul care a fost promis de către curier, au ajuns produse defecte și, mai mult, au ajuns alte produse decât trebuiau."
Un instrument prin care românii pot fi avertizați privind diverse produse și servicii, dar și în legătură drepturile și obligațiile pe care le au, în calitate de cumpărători este aplicația InfoCons. De asemenea,există umărul de urgență de Protecția Consumatorului pe teritoriul României 021-9551.