Munca pe caniculă. Când se reduce programul de lucru și ce alte obligații au angajatorii ?
Munca pe caniculă. Când se reduce programul de lucru și ce ale alte obligații au angajatorii ? În linii mari, aceștia sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru a proteja sănătatea salariaţilor, adaptate condițiilor specifice.
Potrivit legislației, măsurile pentru asigurarea protecţiei angajaților în perioade de caniculă de aplică din momentul în care temperaturile exterioare ale aerului depăşesc 37°C sau, corelate cu indicele de disconfort termic de peste 80 de unități, pot fi echivalate cu acest nivel.
În aceste condiții, angajatorii sunt obligați să reducă intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, să asigurarea ventilaţia la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri.
Cupola de foc - Caniculă în România până vineri. În ce zone vor fi maxime de 40°C la umbră
De asemenea, angajatorul trebuie sa ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare şi control medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme.
Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sancţionează cu amenda de la 1500 – 2500 lei.