MENIU

Haos din cauza legii bacșișului. Dacă e mai mare de 15%, poate fi considerat salariu

Abia intrată în vigoare, legea bacșișului le dă noi bătăi de cap celor care ar urma să beneficize pe  urma ei. Astfel, sumele care depășesc 15% din valoarea notei de plată trebuie declarate ca salariu și impozitat ca atare, ceea ce poate fi problematic pentru angajații din restaurante.

Avocatnet.ro atrage atenția că bacșișul care depăste 15% din consumație, ar putea fi considerat venit salarial. Automat, asta ar însemna că se datorează nu doar impozitul pe venit, ci și contribuțiile sociale.

 

Problema a fost remarcată de reprezentanții industriei ospăitalităii, care au cerut clarificări și chiar au veit cu propunerea ca venitul să fie impozitat lunar, nu pentru fiecare client. Patronii care nu vor plăti întreg bacșișul angajaților pot fi amendați cu 4.000 de lei, potrivit avocat net.

 

Bacșișul de până la 15% din notă este impozitat cu 10%, iar angajații vor primi doar 90% din suma colectată. Legea nu precizează cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor.

Legea 376/2022, care se aplică de la 1 ianuarie 2023, prevede că veniturile din bacșișuri sunt considerate venituri din alte surse pentru care salariații restaurantelor și barurilor datorează numai impozitul de 10%. Nu se face nicio diferențiere expresă de tratament fiscal în funcție de nivelul bacșișului încasat.

Amenzi uriașe pentru nedeclararea bacșișului

Legea 376/2022, prin care se impozitează bacșișul lăsat de clienți la restaurant prevede amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei pentru firmele care încalcă noile dispoziții legale.

 

Mai multe articole despre:
bacsis tip impozit anaf horeca