Cum va funcționa serviciul militar VOLUNTAR pentru tineri. Cine are dreptul să învețe milităria la cerere?
Oficiali din Ministerul Apărării Naționale au detaliat proiectul legislativ privind introducerea stagiului militar pentru tineri. Potrivit acestora, noua propunere nu are nicio legătură cu reintroducerea stagiului obligatoriu de pe vremuri, ci doar le oferă tinerilor posibilitate de a se pregăti și, dacă doresc, poate chiar să aleagă cariera armelor.
Tinerii români cu vârste între 18 și 35 de ani vor putea opta în mod voluntar pentru un stagiu plătit de pregătire militară în cadrul MApN, în urma căruia la finalul căruia fie vor intra în completarea rezervei de mobilizare a Armatei Române, fie vor putea opta să intre într-o selecție pentru a deveni soldat profesionist cu contract de muncă, se arată într-un proiect legislativ dezvoltat de MApN, arată HotNews.
Surse din minister au motivat ideea introducerii unui sistem de pregătire voluntară prin faptul că există o tendință de diminuare progresivă a rezervei de militari, iar aceasta se va agrava odată cu ieșirea din evidențele oficiale ale ultimelor generații care au urmat stagiul obligatoriu.
Pe de altă parte, ar exista un număr „enorm” de cereri din partea tinerilor care și-ar dori să se instruiască militar.
Astfel, potrivit proiectului de modificare și completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, se propune introducerea unei noi forme de îndeplinire a serviciului militar activ, în calitate de militar voluntar în termen, pentru care sunt eligibili cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară.
Proiectul prevede participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni (consecutive), în calitate de militar voluntar în termen.
Pe timpul derulării pregătirii militare de bază, voluntarii în termen vor beneficia gratuit de cazare, echipament şi de hrană, asistență medicală și medicamente, dar și o indemnizație lunară, echivalentă gradului de soldat, potrivit surselor MApN.
O soldă variază, în funcție de specificul armei, între 2.800 și 3.200 de lei lunar.
Discuția vine în contextul în care, in ultima vreme, în spațiul public a izbucnit o polemică legată de ultimele declarații ale șefului Marelui Stat Major al Armatei Române.
Marcel Ciolacu, despre serviciul militar voluntar: Ce mă derajnează este contextul