MENIU

ACNEEA, coșmarul femeilor: Când este cazul să mergem la medic?

Foto ilustrativ

Acneea este o afecțiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr sunt obturați cu ulei și celule moarte ale pielii. Provoacă puncte albe, puncte negre sau coșuri. Acneea este mai frecventă în rândul adolescenților, deși afectează oameni de toate vârstele.

Sunt disponibile tratamente eficiente pentru acnee, dar în pofida acestora, acneea poate fi persistentă. În funcție de severitatea ei, acneea poate provoca suferință emoțională și cicatrici pe piele. Cu cât începeți mai devreme tratamentul, cu atât este mai mic riscul de astfel de probleme.

Simptome:

Puncte albe (pori închiși obturați)

Puncte negre (pori deschiși înfundați)

Bufături mici roșii, sensibile (papule)

Coșuri (pustule), care sunt papule cu puroi la vârfuri

Noduri mari, solide, dureroase sub piele (noduli)

Noduli dureroase, pline de puroi sub piele (leziuni chistice)

Acneea apare de obicei pe față, frunte, piept, partea superioară a spatelui și umeri 

Când să vezi un medic

Dacă remediile disponibile de autoîngrijire nu vă elimină acneea, consultați medicul primar.

Dacă acneea persistă sau este severă, ar fi indicat să solicitați tratament medical de la un medic specializat în piele (dermatolog sau dermatolog pediatru). 

Pentru multe femei, acneea poate persista zeci de ani, cu erupții frecvente cu o săptămână înainte de menstruație. Acest tip de acnee tinde să dispară fără tratament la femeile care folosesc contraceptive. 

 

 

La adulții în vârstă, o apariție bruscă a acneei severe poate semnala o boală de bază care necesită îngrijire medicală. 

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) avertizează că unele loțiuni populare pentru acnee fără prescripție medicală, produse de curățare și alte produse pentru piele pot provoca o reacție gravă. Acest tip de reacție este destul de rară, așa că nu o confundați cu orice roșeață, iritație sau mâncărime care apare în zonele în care ați aplicat medicamente sau produse. 

Cauze:

Producția în exces de ulei (sebum).

Foliculi de păr înfundați de ulei și celule moarte ale pielii

Bacterii

Inflamaţie

Acneea apare de obicei pe față, frunte, piept, partea superioară a spatelui și umeri, deoarece aceste zone ale pielii au cele mai multe glande sebacee. Foliculii de păr sunt conectați la glandele sebace.

Peretele foliculului se poate bomba și produce un punct alb. Sau ștecherul poate fi deschis la suprafață și se întunecă, provocând un punct negru. Un punct negru poate arăta ca murdăria blocată în pori. Dar, de fapt, porul este congestionat cu bacterii și ulei, care devine maro când este expus la aer.

Coșurile sunt pete rosii ridicate cu un centru alb care se dezvolta atunci cand foliculii de par blocati se inflameaza sau se infecteaza cu bacterii. Blocajele și inflamația din interiorul foliculilor de păr produc bulgări asemănătoare chistului sub suprafața pielii. Alți pori ai pielii, care sunt deschiderile glandelor sudoripare, nu sunt de obicei implicați în acnee.

Anumite lucruri pot declanșa sau agrava acneea:

– Modificări hormonale. Androgenii sunt hormoni care cresc la băieți și fete în timpul pubertății și fac ca glandele sebacee să se mărească și să producă mai mult sebum. Modificările hormonale în timpul vârstei mijlocii, în special la femei, pot duce și la erupții.

– Anumite medicamente. Exemplele includ medicamente care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu.

–       Dietă. Studiile indică faptul că consumul anumitor alimente – inclusiv alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, covrigi și chipsuri – poate agrava acneea. Sunt necesare studii suplimentare pentru a examina dacă persoanele cu acnee ar beneficia de respectarea unor restricții alimentare specifice.

–       Stres. Stresul nu provoacă acnee, dar dacă aveți deja acnee, stresul o poate agrava.

Mituri ale acneei

–       Ciocolata si alimente grase. Consumul de ciocolată sau alimente grase nu are nici un efect asupra acneei.

–       Igienă. Acneea nu este cauzată de pielea murdară. De fapt, frecarea prea tare a pielii sau curățarea cu săpunuri dure sau substanțe chimice irită pielea și poate agrava acneea.

 

–       Produse cosmetice. Cosmeticele nu agravează neapărat acneea, mai ales dacă folosești machiaj fără ulei care nu înfundă porii (noncomedogenic) și te demachiezi în mod regulat. Cosmeticele neolease nu interferează cu eficacitatea medicamentelor pentru acnee.

Complicații

Persoanele cu tipuri de piele mai închise au mai multe șanse decât persoanele cu piele mai deschisă să experimenteze aceste complicații ale acneei:

Cicatrici. Pielea cu sâmburi (cicatrici de acnee) și cicatrici groase (cheloide) pot rămâne pe termen lung după ce acneea s-a vindecat.

Modificări ale pielii. După ce acneea s-a îndepărtat, pielea afectată poate fi mai întunecată (hiperpigmentată) sau mai deschisă (hipopigmentată) decât înainte de apariția afecțiunii.

Factori de risc

–       Vârstă. Oamenii de toate vârstele pot face acnee, dar este cel mai frecvent la adolescenți.

–       Modificări hormonale. Astfel de modificări sunt frecvente în timpul pubertății sau al sarcinii.

–       Istorie de familie. Genetica joacă un rol în acnee. Dacă ambii părinți au avut acnee, este posibil să o dezvoltați și dvs.

–       Substanțe grase sau uleioase. Puteți dezvolta acnee atunci când pielea dvs. intră în contact cu uleiuri sau loțiuni și creme uleioase.

–       Frecare sau presiune asupra pielii. Acest lucru poate fi cauzat de articole precum telefoane, telefoane mobile, căști, gulere strânse și rucsacuri.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Mai multe articole despre:
acnee tratament medic reteta