"Tigrul românesc" atacă Lombardia – forum economic organizat la Milano
Investitorii români şi italieni din zona Milano au pus vineri bazele unui incubator de afaceri menit să identifice calea cea mai avantajoasă de colaborare care să ducă la înfiinţarea de locuri de muncă atât în regiunea Lombardia, dar şi în România. Totul, în cadrul unui forum economic la care au participat peste 1000 de oameni de afaceri. Românii şi-au arătat disponibilitatea de a participa cu capital la înfiinţarea de firme în domeniul agriculturii, zootehniei, energiei, industriei şi infrastructurii, chemându-i pe italieni să le împărtăşească din experienta lor pentru a accesa împreună banii europeni din exerciţiul financiar 2014 – 2020.
La forumul de afaceri cu tema "Schimburi economice" (primul de acest fel din regiunea Lombardia) a participat şi realizatorul Realitatea TV Lavinia Şandru, care a afirmat că Italia poate fi cel mai bun îndrumător pentru creşterea nivelului de trai din România. Şi asta deoarece este ţara cu cele mai multe firme înregistrate - industria textilă, construcţii sau agricultură. "Agricultura României deja realizează exporturi de peste 2 miliarde de euro si are un potenţial uriaş. În plină criză, în perioada 2009-2012, industria alimentară românească a crescut de peste trei ori. Aici, provocarea fundamentală la nivelul capitalului românesc este ca România să creeze IMM-urile necesare procesării materiilor prime din agricultură. Este un domeniu unde ţesutul italian al firmelor mici şi mijlocii poate avea o contribuţie evidentă. Complementaritatea noastră culturală şi lingvistică funcţionează în dublu sens. Peste un milion de români trăiesc deja în Italia, iar dintre aceştia peste 45.000 şi-au deschis o afacere în "il Bel paese", a declarat Lavinia Şandru.
Manifestarea a fost organizată de reprezentanţa Camerei de Comerţ şi Industrie a României la Milano, iar amfitrion a fost preşedintele acestei structuri, Romulus Popescu. Invitatul de onoare, Fausto Capalbo (preşedintele Institutului pentru Cooperare Economică Internaţională şi Dezvoltare, aflat sub umbrela ONU) a remarcat că deşi Italia este al doilea partener economic al României, sub raport afectiv este cel mai important. De altfel, în acelaşi sens s-au exprimat şi şeful RRCI Italia, Andrea Amato, care a subliniat importanţa întăririi relaţiilor economice bilaterale, cât şi Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, unul dintre autorii ideii incubatorului de afaceri – ambii au vorbit despre terenul fertil pentru noi investiţi.
Pe aceeaşi linie s-a di exprimat consulul Gheorghe Miloşan dar si Andrei Luca, primul secretar al Ambasadei României la Roma, a carui interventie a fost extrem de bine primita, atat de incestitorii romani cat si de cei italieni.