Sondaj: Credeți că în CIO e nevoie de reforma cerută de Vizer?
CIO trebuie să devină un sistem curat, care nu apără un grup de lideri, a declarat recent șeful SportAcccord, românul. Marius Vizer.
''Jocurile Olimpice inspiră umanitatea, motivează sportivii, generează speranță și venituri financiare. Acest lucru trebuie să fie protejat, deoarece este un brand produs de Federațiile Internaționale (FI), ambalate cu succes și comercializate de către CIO, care urmează să fie apoi consumate cu savoare de comunitatea internațională. Pe de altă parte, sistemul CIO este expirat, depășit, greșit, nedrept și netransparent. Jocurile Olimpice ne aparțin tuturor și avem nevoie de reforme reale. Aceste federații internaționale lucrează full-time pentru a dezvolta și promova propriile sporturi. Împreună cu federațiile lor naționale, ele sunt cele care au activat în sport, de la nivelul de juniori la performanța de elită. Ele sunt cele care organizează concursuri sportive de la evenimente sportive unice pentru cele mai mari evenimente multi-sportive'', a declarat recent, șeful SportAccord, Marius Vizer.
''În peste 100 de țări ale lumii, sportul este în mizerie; sportivilor le lipsesc elementele de bază necesare — produse alimentare, medicamente, echipamente, facilități de preparare și posibilitatea de a participa la competiții. Una dintre marile întrebări ale sportului de azi este cât de mult ar trebui să continuăm să investim în clădiri și infrastructuri și cât de mult în oameni? Mai mult: de ce investesc sute de milioane de dolari în ceremonii de deschidere și de închidere, în timp ce milioane de sportivi trăiesc în foame și nu au nici o șansă în sport din cauza lipsei de condiții adecvate? Dacă într-adevăr 'CIO distribuie 3,25 milioane de dolari pe zi, în fiecare zi a anului, pentru dezvoltarea sportului la nivel mondial', de ce milioane de sportivi suferă și nu se pot bucura de spectacole sau ajunge în sport? Împreună, SportAccord și CIO trebuie să găsească o soluție pentru a compensa federațiile naționale și sportivii de la evenimentele lor. Astăzi, banii investiți în sport nu ajung sportivilor și familiilor lor. SportAccord și federații internaționale furnizează deja un premiu în bani pentru sportivii lor, în concursuri, în efortul de a compensa acest lucru'', a subliniat românul.
''Problema este de a curăța sistemul și de a-l face corect în beneficiul sportului. Nu vrem un sistem care în sine apără un grup specific de lideri sau cardinali ai sportului, pentru că nu avem nevoie de asta și sportul nu are nevoie de asta. Nu-mi pasă dacă unii oameni se tem să spună asta, dar eu o pot spune. Nu avem nevoie de cardinali ai sportului. Nu avem nevoie de papi. Avem nevoie de lideri corecți, care sunt exemple în sport, prin atitudinea lor, comportament, măsuri, acțiuni, inițiative, strategii și viziuni'', a mai spus Marius Vizer.
VOTAȚI pe insidegames.biz.