Puterea culorilor, a plantelor și a imaginilor schimbă lumea. Începutul e în mintea noastră
Puterea culorilor, a plantelor și a imaginilor schimbă lumea. Începutul e în mintea noastră. În câteva cuvinte, acesta ar fi mesajul esențial al Eco Academiei, un program de educație ecologistă derulat în cadrul unităţilor de învăţământ şi al companiilor private de către Inițiativa Ecologistă Europeană, asociație condusă de către Lavinia Șandru. Astăzi, programul a fost găzduit de lanțul hotelier Rin, care sprijină educația alternativă atât pentru propriii angajați, cât și pentru copii și tineri, generația care va trebui să schimbe atitudini, comportamente și mentalități pentru a evita o lume autodistructivă.
Într-o societate convenţională şi excesiv de comercială, suntem învăţaţi la orice pas cum să vorbim, cum să nu vorbim, cum să mergem, cum să stăm, cum să ne îmbrăcăm, în aşa fel încât să ne vindem pe noi ca pe un produs oarecare. Altruismul şi comportamentul prietenos cu mediul sunt însă lecţii care se predau doar la Eco Academia, şcoala care ne învaţă cum să ne facem viaţa mai frumoasă. Educația ecologistă nu înseamnă doar a învăța cum să selectăm deșeurile sau cum să protejăm natura, ci și cum să ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostrum, ca părți intrinseci ale mediului în care trăim.
”Am transformat întotdeauna pasiunea în meserie. Am fost pasionată de teatru și de film, m-am făcut actriță. Am fost pasionată de politică și am crezut că pot schimba ce e rău în România și am intrat în politică. Am fost dezamăgită de politică și am considerat că pasiunea pentru politică poate fi înlocuită cu pasiunea pentru jurnalism. Iată-mă acum jurnalist. Am vrut ca oamenii cu care lucrez să se simtă bine acolo unde lucrează și am făcut tot posibilul ca această dorință să devină o realitate. Doar de noi depinde să ne facem viața mai frumoasă. Lucrurile pe care le facem ţipând, le putem face zâmbind, dacă ne propunem asta. Și trebuie să ne propunem, dar trebuie să și reușim, spre binele nostrum și al celor din jur, inclusive a mediului”, spune Lavinia Șandru.
La Eco Academia, cursanţii află cum să rămână aliaţii naturii pentru a primi înapoi înmiit darurile ei, cum pot folosi culorile și cum pot interpreta imaginile și mesajele transmise prin media astfel încât să depolueze conștiințe. Creativitatea poate face oamenii mai buni, canalizându-le energia către frumos, resursele pentru a face rău fiind anihilate.
Artista Mariana Pachis, înscrisă în Cartea Recordurilor pentru că a desenat în nisip fără oprie, timp de nouă ore la o temperatură de minus 9 grade, a vorbit cursanților despre forța culorilor de a ne proteja și despre cum se explică subliminal alegerea pe care o facem pentru anumite culori în anumite circumstanțe.
Mariana Pachis a prezentat, în premieră, videoclipul pe care l-a realizat, folosind procedeul Sand Art, pe muzica compozitorului grec, Dimitris Chronis, cu un puternic mesaj ecologist: pe valul agresiv al tehnologiei avansate, noi trebuie să alegem calea de purificare de tot ce e nociv și îmbâcsit, așa cum marea șterge urmele de pe nisip.
Nocivitatea mediului în care trăim poate fi atenuată prin folosirea puterii plantelor, taină cunoscută încă de pe vremea dacilor dar, în egală măsură, folosind propria voință: să ne impunem să trecem zâmbind peste orice obstacol. În mintea noastră stă forța schimbării răului în bine.