MENIU

Produsele alternative cu nicotină reduc riscul bolilor grave

Produsele alternative cu nicotină reduc riscul bolilor grave. Foto/Arhivă

Cercetătorii caută soluții sustenabile ca să reducă rata globală a fumatului. Țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul ar putea înlocui cu totul obiceiul fumatului. 

Aceasta este concluzia celor câteva sute de specialiști în politici publice de sănătate și cercetători din industria nicotinei, care s-au reunit la cea de-a zecea ediție a Forumului Global al Nicotinei, la Varșovia. 

Producătorul global BAT a investit începând din 2018 1,5 miliarde de lire sterline în dezvoltarea noilor produse cu nicotină cu risc redus.

„Până la finalul acestui an vom avea 22,5 milioane de consumatori ai produselor noastre care nu ard tutunul, iar scopul nostru este să avem 50 de milioane de consumatori până în 2030. Am efectuat cercetări clinice care arată că biomarkerii sunt semnificativ reduși, atunci când ne referim la bolile asociate fumatului, în momentul în care consumatorii adulți folosesc oricare dintre produsele noastre cu risc redus în loc să continue să fumeze”, a declarat Danni Tower Director Ștințific și Regulatory Affairs, BAT

Studiile recente arată că produsele care nu ard tutunul sunt semnificativ mai puțin riscante decât fumatul.


„Ceea ce contează nu este nicotina în sine, ci sursa de unde provine nicotina, ar trebui să evităm să consumăm țigările ca sursă de nicotină. Există studii care arată că foarte rapid, în patru săptămâni de la trecerea de la fumat la utilizarea țigărilor electronice, incluzând aici țigările electronice care conțin nicotină, are loc o îmbunătățire semnificativă în funcția arterială”, spune Konstantinos Farsalinos, medic cardiolog.

„Eu am făcut un studiu referitor la schimbarea țigării tradiționale către produse lipsite de combustie, deci produse care nu ard și am constatat într-un prim studiu pe care l-am efectuat personal o micșorare sensibilă a cantității de placă bacteriană și în același timp o scădere a consistenței plăcii bacteriene”, spune Mihaela Raescu, medic stomatolog.

Uniunea Europeană își propune ca mai puțin de 5% din populație să fumeze până în 2040, iar produsele pentru vapat sau produsele care încălzesc tutunul ar putea fi o alternativă mult mai eficientă care ar reduce incidența bolilor asociate fumatului.

Mai multe articole despre:
tigara electronica nicotina riscuri boli grave