MENIU

Cristoiu, despre cazul Tucă: De ce este înspăimântătoare decizia instanței

Jurnalistul Ion Cristoiu a afirmat, luni seară, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că decizia instanței, dată în cazul lui Marius Tucă, privind plata de daune morale în valoare de 40.000 de euro lui Varujan Vosganian, este "înspăimântătoare din două motive: suma e incredibil de mare, deși ar trebui să îți dea un leu simbolic și, în același timp, este pentru prima dată condamnat pentru pagubă morală nu autorul articolului". În acest sens, Cristoiu a subliniat că "este ceva incredibil, de neimaginat, mai ales că el nu a semnat articolul".

"Nu sunt în cele mai bune relații cu Marius Tucă, spun asta ca să precizez că nu sar în ajutorul unui prieten. Când m-a sunat cineva, am înțeles că el are un site acum, eu mi-am făcut cruce. Chiar eu, care pot să spun că sunt doctor în materie de pagube morale, deoarece am fost de mai multe ori dat în judecată, de două ori am pierdut și a treia, cu Cristina Anghel senatoarea, și la fond și la apel i s-a respins cererea. La rândul meu, am dat în judecată pe Nistorescu, cred că și pe Corneliu Vadim Tudor. De precizat că eu niciodată nu am cerut decât o sumă simbolică, eu când am dat în judecată, pentru că pe mine mă interesa consfințirea prin instanța de judecată a dreptății mele.

Nu am auzit în perioada postdecembristă 40.000 de euro. E ceva incredibil, de neimaginat, mai ales că el nu a semnat articolul. Aceasta decizie este înspăimântătoare din două motive: suma e incredibil de mare, deși ar trebui să îți dea un leu simbolic și, în același timp, este pentru prima dată condamnat pentru pagubă morală nu autorul articolului. Mâine - poimâine fiecare dintre dumneavoastră care conduceți  o televiziune puteți fi dat în judecată. După părerea mea, dacă dumneavoastră din presa activă nu faceți ceva, această pagubă morală, e pe dreptul civil și ea se referă la, atenție, e unul din puținele lucruri din dreptul civil și din drept, în general, necuantificabilă pentru că nu e vorba de faptul că eu am scris despre dumneavoastră ceva și, în urma articolului meu, dumneavoastră v-ați pierdut serviciul, vă duceți în instanță și spuneți 'domne, eu am pierdut, cu ocazia asta, 10.000 de euro, să-mi plătească", a mai spus gazetarul.

Nu, domnul Marius Tucă a fost condamnat să îi plătească bărbatului și politicianului Varujan Vosganian 40.000 de euro pentru suferință morală, a suferit moral, asta e paguba morală. Al doilea lucru la care vă atrag atenția: paguba morală, la prima mea condamnare, motivarea judecătoarei este următoarea: cuantumul pagubei, cel care stabilește că a suferit de 1 euro, de 10.000 de euro este judecătorul. Cum adică? Atenție! Ce înseamnă suferință morală: o să vă dau exemplu cazul Mititelu, la mine. În cazul Adameșteanu, a fost un pamflet și s-a considerat că, în urma acelui pamflet, ea a suferit de 500 milioane de lei vechi. În cazul Mititelu, e și mai interesant: eu am citat un articol din '92 al lui Sorin Roșca Stănescu, am citat. Sorin Roșca Stănescu a venit în instanță și a zis că e articolul lui. În cazul meu, nu s-a considerat că am sau nu dreptate, s-a considerat că, în urma articolului meu, domnul Mititelu a suferit de 450 de milioane de lei bani vechi. Pentru asta, el a adus în instanță un martor, un coleg de redacție, de la BBC, care a spus că el depune mărturie că după ce a apărut articolul meu, domnul Mititelu nu mai dormea, și că ei din redacție se uitau la el și aproape îl scuipau. Și s-a considerat că articolul meu i-a produs o suferință morală, în cazul domnului Vosganian, de 40.000 de euro a suferit domnul Vosganian. Nu există așa ceva", a declarat Ion Cristoiu.

 

Marius Tucă: Vosganian a vrut să mă vadă condamnat, a fost o execuţie. În continuare sunt vânat