VOCEA RUSIEI reacționează DUR în urma interviului acordat în presa română de către DIRECTORUL SRI
Vocea Rusiei, instrumentul de propagandă al Moscovei, a reacționat amenințător la interviul oferit de George Maior pentru ziarul Adevărul, în care acesta și-a reafirmat poziția sa pro-americană.
"România este o țară ciudată nu numai din perspectiva influenței disproporționale pe care serviciile o au asupra procesului politic, dar și din perspectiva faptului că această situație este acceptată cu serenitate atât de jurnaliștii ”în civil”, cât și de o bună parte a electoratului" se scrie în articolul publicat de Vocea Rusiei.
"Problemele mari se vor manifesta pe acest flanc sudic, Marea Neagră va deveni în timp o falie geopolitică la intersecţia unor actori extrem de puternici - Turcia, Ucraina, Rusia. La nivel strategic, aceste elemente au fost înţelese şi nu suntem surprinşi strategic de aceste evoluţii, ceea ce oferă şi capacităţi adecvate de răspuns. Să nu uităm că am fost şi primii care au ridicat problema securităţii energetice. Aceste evoluţii confirmă un tip de gândire strategică pe care statul a putut-o proiecta bine şi eficient din acei ani. Aceste mesaje nu au fost mereu receptate profund la nivelul tuturor aliaţilor. Au existat timpi istorici, poate, irosiţi şi datorită situaţiei globale - mă refer la conflictele din Afganistan, din Irak, dar iată că acum ne apropiem de graniţele alianţei şi ar trebui regândite anumite concepte cu care se opera prin anii 2004-2005", declarase George Maior, la Adevărul.
Propaganda rusească conturează și câteva scenarii sumbre pentru România care pot fi interpretate chiar ca amenințări la adresa țarii noastre:
Nici pentru o secundă, Maior nu-și pune întrebarea: ce se întâmplă dacă...? Ce se întâmplă dacă Washington-ul nu răspunde la telefon? Ce se întâmplă dacă iarna dispare gazul natural, iar americanii spun doar ”descurcați-vă!” și-și văd de treabă? Ce se întâmplă, dacă în interiorul României se formează o enclavă care nu recunoaște autoritatea centrală de la București? Ce se întâmplă dacă începe un război civil în Republica Moldova, iar Găgăuzia este recunoscută drept stat independent de Rusia și Turcia? Ce se întâmplă dacă lovește cel de-al doilea val al crizei economice, iar Germania decide că țările europene care sunt slabe din punct de vedere economic trebuie lăsate să moară?
Este simptomatic că șeful formal al SRI deja vorbește, folosind clișeele asemănătoare cu cele folosite de omologul său ucrainean care a declarat recent că toți ucrainenii care cer măriri de salarii, reducerea costurilor la întreținere sau scăderea prețurilor la alimente sunt de fapt agenți ai FSB. În aceeași categorie au fost încadrați toți cei nesatisfăcuți de reformele impuse de FMI. Domnul Maior doar sugerează că cei care nu sunt entuziasmați de ”revoluția gazelor de șist” ar avea legături cu puteri străine, dar pe măsura înrăutățirii situației economice este cert că lista categoriilor sociale ”racolate de FSB” va crește semnificativ.
Suntem în pragul unei crize globale, cu consecințe incerte și final impredictibil. Sursele Financial Times vorbesc despre un posibil conflict militar în Europa, iar întregul sistem al relațiilor internaționale balansează pe muchie de cuțit. Dacă declarațiile șefului formal al SRI erau menite să calmeze românii, cred că planul a eșuat.