Dăncilă a exprimat, la Sofia, sprijinul ferm al României pentru dezvoltarea a cooperării "16+1"
Prim ministrul Viorica Dăncilă a exprimat, în cadrul Plenarei Summit-ului formatului de cooperare R.P. Chineză- Europa Centrală şi de Est, sprijinul ferm al României pentru dezvoltarea, în mod pragmatic, a cooperării "16+1" şi angajamentul pentru continuarea promovării şi impulsionării obiectivelor convenite în acest cadru, ce vor contribui la dezvoltarea economică şi creşterea prosperităţii ţărilor participante.
Premierul Viorica Dăncilă a participat, sâmbătă, la Sofia, la cel de-al 7-lea Summit al formatului de cooperare R.P. Chineză - Europa Centrală şi de Est ("16+1").
''Înaltul oficial român a transmis omologilor din statele participante la format interesul pentru realizarea de proiecte regionale în infrastructura de transport, precum şi pentru dezvoltarea de iniţiative în domeniul energiei, comunicaţiilor sau care sunt menite să faciliteze contactele inter-umane, inclusiv pentru intensificarea dialogului privind politicile de educaţie în acest format. Astfel, a transmis omologilor săi că România este pregătită să îşi asume un rol important în cadrul cooperării China - Europa Centrală şi de Est, alăturându-se Centrului pentru Dialog şi Cooperare în Domeniul Energiei, înfiinţat deja în România, în urmă cu 2 ani'', se arată într-un comunicat al Executivului.
De asemenea, adaugă sursa citată, premierul Viorica Dăncilă a comunicat interesul ca România să găzduiască Dialogul 16+1 privind cooperarea în sfera educaţiei, în continuarea Reuniunii ministeriale ASEM pe educaţie, din luna mai 2019, sub egida Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene.
''Având în vedere importanţa acordată de România formatului de cooperare China - Europa Centrală şi de Est, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat importanţa acţiunilor care promovează conectivitatea între partenerii europeni şi asiatici. A punctat în context rolul semnificativ pe care îl pot juca Dunărea şi Marea Neagră pentru creşterea mobilităţii şi competitivităţii, două obiective circumscrise cooperării în format "16+1". Demnitarul român a pledat pentru identificarea de modalităţi concrete pentru realizarea şi susţinerea complementarităţii dintre cooperarea "16+1", pe de o parte, şi mecanismele politico-economice ale relaţiei UE-China şi programele UE din domeniul infrastructurii şi investiţiilor, pe de altă parte. Potrivit premierului român, această linie de acţiune are potenţialul de a confirma şi consolida contribuţia formatului "16+1" la întărirea legăturilor dintre Europa şi China, un obiectiv pe care România îl susţine pe deplin'', se mai arată în comunicatul Guvernului.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, remis vineri AGERPRES, obiectivul major al Summit-ului este de a promova cooperarea deschisă şi pragmatică între statele participante în domenii de interes comun, precum energie, comerţ, infrastructură, agricultură, mediu şi contacte interumane, în scopul sprijinirii proceselor de dezvoltare ale acestora. Totodată, va fi evaluat stadiul proiectelor aflate în implementare şi vor fi lansate noi iniţiative de colaborare în format "16+1".
Principalul moment al Summit-ului va fi sesiunea plenară de dialog la nivelul şefilor de guvern din ţările participante. În marja evenimentului va avea loc forumul de afaceri China-Europa Centrală şi de Est, şefii de guvern prezenţi la Summit urmând să ia parte la ceremonia de deschidere a Forumului, se spune în comunicat.
De asemenea, reuniunea va oferi prilejul organizării de întâlniri bilaterale cu şefii delegaţiilor participante la Summit. Astfel, prim-ministrul Dăncilă va avea o întrevedere cu premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang, şi cu omologi din ţările Europei Centrale şi de Est, se precizează în comunicat. Formatul de cooperare China - Statele Europei Centrale şi de Est ("16+1") a fost iniţiat în anul 2011, în marja vizitei în Ungaria a premierului Republicii Populare Chineze, Wen Jiabao. Atunci a avut loc o primă reuniune în acest format, cu participarea miniştrilor economiei şi dezvoltării din statele partenere.
Statele europene participante sunt: Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Totodată, au statut de observatori Austria, Belarus, Elveţia, Grecia, Serviciul European de Acţiune Externă al UE şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În fiecare an, are loc un Summit "16+1" la nivel de prim-miniştri, se mai arată în comunicat.