MENIU

Vicepreşedintele UMP vrea ca UE să fie formată din şase membri şi Franţa să iasă din Schengen

<p>Rusia și Ucraina, somate de UE să evite amplificare crizei</p>

Vicepreşedintele UMP (dreapta) Laurent Wauquiez, fost ministru în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, s-a declarat joi în favoarea constituirii unui nucleu dur al UE format din şase ţări şi a ieşirii Franţei din spaţiul Schengen, potrivit unui interviu acordat postului de televiziune BFMTV.

"Extinderea a fost o eroare. Trebuie reconstituit nucleul european în jurul a şase ţări: Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda şi Franţa.

“Am ucis proiectul european lăsând să adere prea multe ţări. Extinderea a fost o eroare. Trebuie să refacem nucleul european în jurul a şase state. Celorlalte state trebuie să le explicăm că nu funcţionează în acelaşi ritm. Este valabil pentru Marea Britanie, Irlanda sau România”, a spus Wauquiez.

Europa cercurilor concentrice este de vreme bună o realitate, ca şi cea a poziţionării solide a României pe ultimul dintre aceste cercuri. În urmă cu nici doi ani, fostul preşedinte francez Valery Giscard d'Estaing spunea că Europa Unită va fi a statelor euro şi eventual a Poloniei, “o ţară care poate”. Posibila motivaţie pentru neacceptarea altor state: pentru că sunt fundamental orientale. Restul uniunii economice, din care ar face parte şi România, se poate extinde către Orient, în Ucraina şi Turcia, în viziunea fostului preşedinte.

“Să ne salvăm sau să ne prăbuşim cu Europa, aceasta este poziţia mea”, a spus Laurent Wauquiez, actual deputat şi vicepreşedinte al Uniunii pentru Mişcarea Populară (UMP), partidul care a câştigat clar alegerile locale din Franţa şi care este cotat de departe cu cele mai mari şanse la alegerile europene de pe 25 mai. În privinţa imigraţiei, un subiect “drag” lui Wauquiez de pe vremea când era ministru, el propune ca Franţa să părăsească acordul Schengen şi speră “că aceasta va deveni şi poziţia UMP.”

“Acest acord nu poate funcţiona, pentru că ţările europene nu se află în acelaşi context privind imigraţia. Germania are puţini copiii şi are nevoie de imigraţie. Franţa are prea mulţi copiii, nu are nevoie de imigraţie”, a susţinut vicepreşedintele UMP.

“Trebuie să gândim în afara actualelor cadre şi să devenim conştienţi de erorile extinderii UE”, susţine Laurent Wauquiez. Deputatul francez crede că în inima noului proiect european ar trebui să se afle integrarea economică, care ar presupune introducerea euro-obligaţiunilor (ce ar permite împărţirea poverii datoriilor statelor din “noua” UE), o doză de protecţionism, o armonizare a taxelor pentru companii şi o convergenţă a impozitelor pe venit din nucleul de şase state.

În perioada 2010-2011, cât a fost ministru al Afacerilor Europene, Wauquiez a făcut echilibristică între sprijinirea aderării României la spaţiul Schengen şi critica la adresa Bucureştiului. În 2010, ministrul arăta că "primul criteriu este simplu, acela că trebuie să fim siguri pe frontierele noastre", notând că România "nu recunoaşte frontierele cu R. Moldova, dat fiind fluxurile care trec". "Noi recunoaştem o frontieră cu R.Moldova: este deci o problemă, un obstacol în aderarea în prezent a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen", a subliniat el.

În 2011, el vorbea de legăturile afective cu România francofonă, care ar fi întârziată în drumul ei către Schengen de Bulgaria, pentru ca apoi să arate că "frontiera lor devine frontiera noastră. Trebuie să fie capabili să o controleze, având în vedere că aici există mult trafic. Trebuie tratată şi problema corupţiei: un vameş român câştigă 400 de euro pe lună."

Celorlalte trebuie să li se explice că nu funcţionează în acelaşi ritm. Este valabil pentru Marea Britanie, Irlanda sau România", a declarat el. "Te salvezi sau te scufunzi cu Europa, aceasta este poziţia mea", a declarat el. Pe tema imigraţiei, Laurent Wauquiez apreciază că "Franţa trebuie să iasă din Schengen" şi speră "că aceasta va deveni poziţia UMP".

"Acest lucru nu poate să meargă pentru că ţările europene nu au aceeaşi situaţie în legătură cu imigraţia. Germania are puţini copii, are nevoie de imigraţie. Franţa are mai degrabă mulţi copii, ea nu are nevoie de imigraţie", a detaliat vicepreşedintele UMP.