Vergil Chițac: Un primar nu poate fi numai de dreapta sau numai de stânga
Canidatul PNL la Primăria Constanța, Vergil Chițac, a explicat, în direct la Realitatea TV, că un primar trebuie să acționeze în favoarea electoratului său, indiferent dacă măsurile pe care este nevoit să le ia sunt de dreapta sau de stânga.
Întrebat ce anume l-a determinat să candideze, Vergil Chițac a susținut că "lucrurile se degradau pe măsură ce trecea timpul în Constanța. Sfătuit de prieteni, am ales să cobor pe terenul de joc, să nu mai asist pasiv la degradarea orașului Constanța. Cred că am tot ce-mi trebuie pentru a câștiga competiția asta politică. Am și experiența administrativă necesară, cât am fost rector am administrat bugete importante și un patrimoniu important".
"Am un program electoral coerent, dar mai cu seamă am o echipă de consilieri noi în politica mare, fiecare reprezentând personalități bine conturate și cu care vrem să schimbăm politica în Constanța. Sunt, întradevăr, competitori care ne dovedesc, iar asta cred că dovedește regresul politicii din ultimii ani. Însă ne place sau nu, regimul democratic fără partide politice nu se poate. Prin urmare, dacă am decis să-mi asum public anumite lucruri, cred că pot influența decizii, discuții, pe baza cărora să mergem mai departe", a continuat acesta.
El a explicat că această candidatură a sa nu a fost depusă după un calcul politic, întrucât scrutinul este într-un singur tur.
Nu a fost deloc o socoteală de natură politică, știți foarte bine că, din păcate, alegerile sunt într-un singur tur de scrutin. Nu trebuie să poilitizăm alegerile locale foarte mult. Am mai spus-o, un primar nu poate fi numai de dreapta sau numai de stânga. El poate avea o viziune încadrată într-o conepție politică. Însă, în majoritatea cazurilor trebuie să acționeze în raport cu circumstanțele prezentului, indiferent dacă măsurile sunt de stânga sau de dreapta, în favoarea electoratului.
Vergil Chițac a vorbit și despre mandatul de 16 ani al lui Radu Mazăre la conducerea Primăriei Constanța.
"Mazăre a fost primar din 2000, de 16 ani. A reușit să câștige, iar faptul acesta i-a creat o anumită aură de patriarh al Constanței. Se vorbea, la un moment dat, de republica Mazăre. Probabil că a făcut și lucruri bune, dar a făcut și lucruri mai puțin bune pentru care trebuie să răspundă. S-a cuplat peste niște oportunități politice care i-au adus voturi. În Constanța industria s-a pulverizat începând cu anul 2000. S-a mers numai pe zona de turism, iar asta a însemnat slujbe sezoniere, instabile, în detrimentul proiectelor industriale. Industria este precum sănătatea, îți dai seama cât de importantă este după ce o pierzi. Și atunci tratamentele sunt costisitoare, durează mult. Primul punct, cel mai important din programul meu electoral, este industrializarea Constanței. De exemplu, trebuie să acorzi firmelor care vor să concesioneze pământuri prețuri în acord cu mărimea investițiilor pe care vor să le facă", a declarat acesta.
Candidatul PNL la Primăria Constanța a explicat că domeniul educației trebuie legat de cel al economiei, astfel încât studenții care termină cursurile facultăților de la malul mării să nu mai plece.
"Educația este un serviciu pe care trebuie să-l oferim cetățenilor. Constanța este un oraș universitar. Nouă ne pleacă foarte mulți tineri din acest oraș. Problema esențială a Constanței este că nu se crează locuri de muncă decente sau bine plătite. Din acest motiv, este normal că acești copii aleg să plece la facultate în București sau chiar peste hotare sau că, după ce termină facultățile, nu-și găsesc un loc de muncă bine plătit și aleg, din nou, să plece. Un oraș nu este format din ziduri, un oras este format din oameni", a spus acesta.
"Eu leg educația, din acest punct de vedere, de partea economică. Ce se întâmplă cu universitățile, de exemplu. Universitățile din Constanța pregătesc absolvenții care pleacă. Asta înseamnă că avem un doctor mai puțin în cabinete, un profesor mai puțin la catedră și așa mai departe. Universitatea trebuie legată de mediul economic și social pentru a funcționa corect și cred că primăria trebuie să facă acest liant. Eu am un reproș personal pe care îl fac tuturor universităților universităților din Constanța și care cred că se poate generaliza: studenții nu termină cu suficiente cunoștințe antreprenoriale. Am propus în planul meu managerial să construiesc în Constanța un incubator de afaceri", a conchis Vergil Chițac.