MENIU

Vasile Dâncu a dezvăluit cum a fost ales momentul remanierii celor patru miniștri

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marți seara, că nu l-a luat prin surprindere remanierea anunțată de premierul Dacian Cioloș, dar că acest moment a fost ales fără să fi fost 'pregătit mediatic'.

"Premierul este suveran în aceste decizii, nu este obligat să se consulte cu nimeni. Nu este obligat să justifice. Este cel care decontează, până la urmă, cel care și-a făcut echipa și sigur că are acest atribut, această posibilitate de a face chiar și schimbări bruște, dacă el consideră că este cazul. Sigur, noi am discutat mai demult de accelerarea unor procese sociale, a unor politici guvernamentale. Dar acest moment a fost ales, sigur, fără să fie pregătit — ca să zicem așa — mediatic, cum se întâmplă câteodată", a precizat Dîncu, la B1 Tv.

Pe de altă parte, el a declarat că nu poate să ofere explicații prea relevante legate de evaluarea pe care a făcut-o premierul în cazul miniștrilor.

"Am discutat cu Dacian Cioloș despre strategiile unor ministere, mai ales ale celor sociale. Eu mă ocup de partea socială. De partea care astăzi a fost, oarecum, obiectul remanierii se ocupă Costin Borc. El este cel care se ocupă de afacerile economice. Eu mă ocup de afacerile sociale, într-o definire anglo-saxonă", a spus vicepremierul.

În cea ce îl privește pe Marius Bostan, care a fost demis din funcția de ministru al Comunicațiilor, Dîncu a apreciat că acesta este "un om cu foarte bună expertiză", că a fost un "ministru dinamic", care a făcut foarte multe lucruri legate de plata electronică și introducerea internetului la țară. Vasile Dîncu a opinat că, probabil, e vorba doar de "integrare într-un anumit ritm".

"Singura chestiune poate că a fost legată de unele procese privind interconectivitatea bazelor de date dintre ministere. De zece ani cel puțin se lucrează, s-au dat sute de milioane de euro, cel puțin, pe baze de date și fiecare dintre aceste baze de date au fost construite parcă pentru a consolida o independență a ministrului sau ministerelor. Nu e vorba de guvernul nostru, ci de guvernele trecute. Acest lucru a făcut ca bazele să nu poată fi interconectate, să nu devină baze deschise. Open data este astăzi moda în Occident și peste tot", a afirmat vicepremierul.

Referitor la Dan Costescu, demis de la portofoliul Transporturilor, Dîncu a admis că nu este un cunoscător al domeniului, dar că în acest caz a fost vorba de "un specialist venit din interiorul Ministerului Transporturilor".

"A încercat în ultima vreme să facă și o reformă a CNADNR (...) N-a reușit într-adevăr să lanseze licitații, au existat câteva proiecte la nivelul Guvernului privind căi alternative de a construi o agenție care să se ocupe de mari proiecte și cred că există încă această alternativă. Eu cred că e vorba mai degrabă de cuplajul cu o anumită funcționărime din zona ministerului, cu departamente, cu oameni aduși de-a lungul timpului și care nu au reacționat cu viteza necesară", a mai precizat el.

Dîncu a adăugat că "a existat, probabil, și o problemă de comunicare", menționând că Dan Costescu a fost un ministru competent, care s-a implicat în dinamizarea Aeroportului Otopeni și în situația de la Tarom.