MENIU

USR vrea vot electronic la alagerile electorale

Liderul USR consideră că votul electronic, votul la distanţă, votul prin ceea ce înseamnă telefonul mobil este unul dintre mijloacele prin car societatea poate fi mai prezentă electoral.

Un proiect de lege privind votul electronic a fost depus luni la Parlament de Uniunea Salvaţi România (USR), liderul partidului, Dan Barna, punctând că este un proiect "necesar şi fundamental" pentru viitorul României.

"Ne uităm cu invidie la Estonia, unde 98% din serviciile publice sunt digitalizate. Spunem foarte des că digitalizarea este una dintre condiţiile obligatorii pentru care n-ar mai trebuie să existe în administraţia publică munţi de dosare pe holuri şi venim astăzi cu un proiect de lege privind votul electronic, votul la distanţă. Un proiect de lege pe care noi îl considerăm necesar şi fundamental important pentru viitorul României şi pentru acea aşteptare pe care o avem cu toţii, respectiv cea prin care cât mai mulţi cetăţeni români să voteze, dar unul dintre motivele pentru care mai ales tinerele generaţii nu vin la vot este dificultatea acestui proces. Votul electronic, votul la distanţă, votul prin ceea ce înseamnă telefonul mobil este unul dintre mijloacele prin care noi credem că societatea poate fi mai prezentă electoral", a declarat Dan Barna într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

La rândul său, senatorul USR Nicu Fălcoi a precizat că reprezentanţi ai formaţiunii politice au discutat cu specialişti români şi străini. "Am adus inclusiv din Estonia, ţara în care acest tip de vot este deja implementat, şi am avut foarte multe discuţii cu ei, discuţii care ne-au condus la forma proiectului de astăzi", a spus senatorul USR.

El a spus că la discuţii au fost invitaţi şi parlamentari români, dar niciun partid politic nu a vrut să îşi trimită reprezentanţi la dezbaterile USR privind votul electronic.

"Încercarea de a-i convinge pe politicieni că este un proiect de lege necesar este cel mai dificil pas şi cred că ne va lua ceva timp pentru că, din păcate, mulţi dintre colegii noştri politicieni sunt încă în secolul XX, unii chiar în secolul XIX", a punctat Nicu Fălcoi.

În context, senatorul Florina Presadă a explicat că votul electronic nu înlocuieşte votul în secţia de votare, fiind complementar acestuia.

"Votul electronic pe care îl propunem noi se desfăşoară pe parcursul a şase zile, ultimul vot dacă se întâmplă în secţia de votare primează, la fel şi ultimul vot care se întâmplă online primează şi el. (...) El ar urma să fie implementat treptat, în trei etape, aşa cum prevăd bunele practici în materie de vot electronic şi recomandările forurilor internaţionale electorale. (...) Adaptarea cadrului legal la această realitate a implicării politice scăzute a românilor este o necesitate dacă ne dorim să reformăm să reînnoim clasa politică românească", a arătat Presadă. 

Mai multe articole despre:
vot electronic USR Dan Barna