MENIU

UNPR, protocol de colaborare cu PSD la alegerile locale și parlamentare. Când va fi semnat

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a anunțat, luni, că formațiunea pe care o conduce va semna, joi, un protocol de colaborare cu PSD referitor la alegerile locale și parlamentare din anul 2016.

"Vom semna protocolul de colaborare pentru alegerile locale și parlamentare. Avem promisiunea domnului Dragnea că joi semnăm acest protocol și noi întotdeauna ne-am ținut de cuvânt", a afirmat Oprea.

Săptămâna trecută, senatorul UNPR, Haralambie Vochiţoiu, declara, pentru Realitatea.net, că UNPR va avea de la 1 februarie grupuri parlamentare separate la Senat şi Camera Deputaţilor.

"Deci nu este vorba despre o despărţire de grupul PSD. UNPR îşi face grupuri separate la Cameră şi Senat. Nu se ceartă nimeni, nu este vorba de un conflict între PSD şi UNPR. Noi vom continua să colaborăm în interiorul Alianţei de Centru Stânga. Documentele sunt pregătite pentru înfiinţarea celor două grupuri, vor fi înaintate conducerii Birourilor Permanente în şedinţele care vor avea loc pe 1 februarie", preciza senatorul pentru realitatea.net.

Poziția PSD pe acest subiect nu a întârziat să apară. Liviu Dragnea a declarat, în aceeași zi, că PSD este dispus să facă alianţe electorale cu UNPR şi ALDE, în funcţie de şansele de câştig la nivel local, acesta precizând că la Comitetul Executiv Naţional s-a decis ca social-democraţii să nu semneze alianţe electorale cu nici un alt partid politic, notează Mediafax.

"În ceea ce priveşte politica de alianţe a Partidului Social Democrat, am decis astăzi (joi – n.r.) că vom propune UNPR-ului un proiect de acord de colaborare care să de posibilitatea tuturor organizaţiilor PSD şi respectiv UNPR ca acolo unde consideră că este eficient pentru procesul electoral şi se măresc şansele de câştig în alegeri pot încheia alianţe electorale în condiţiile pe care le consideră cele mai bune din punctul de vedere al şanselor de câştig. De asemenea, o să propunem un astfel de acord şi colegilor din ALDE, care să cuprindă aceleaşi condiţii", declara Liviu Dragnea, joi, după şedinţa Comitetului Executiv care s-a desfăşurat la Sinaia.

"La nivel parlamentar, decizia noastră este foarte clară: vrem să avem acelaşi tip de colaborare parlamentară cu UNPR-ul. (…) Poate-şi fac grup separat sau nu, asta-i mai puţin important, asta e o chestiune de procedură", mai puncta Dragnea.