Udrea: Modificarea Constituţiei, necesară în anumite puncte, dar nu cum vrea USL
Deputatul Elena Udrea a declarat miercuri că modificarea Constituţiei este necesară "în anumite puncte, dar "nu aşa cum vrea USL", arătând că nimeni nu a întrebat poporul "dacă vrea sau nu să aibă un preşedinte-marionetă la Cotroceni".
"Noi nu vrem să fie aşa modificată Constituţia, nu aşa cum vrea USL. USL vrea o modificare a Constituţiei pentru a-şi regla raportul de forţe din interiorul uniunii, modificare care s-a dorit, s-a născut dorinţa acestei modificări în lupta cu preşedintele României, dar nu nenoroceşti o ţară pentru că ai vrut să controlezi justiţia, te-ai luptat cu statul de drept şi te-ai lovit de poziţia unui preşedinte care din decembrie nu va mai fi la Cotroceni. Deci, nu această modificare a Constituţiei. Noi stăm să aşteptăm cu toţii acum să vedem dacă va mai candida sau nu domnul Ponta în funcţie de rezultatul referendumului. Deci, nu modificăm Constituţia pentru că într-adevăr ea are nişte limite, ci modificăm Constituţia pentru domnul Ponta nu ştie dacă va mai sta suficient de bine în sondaje cât să candideze personal, în numele PSD în decembrie sau candideze PSD cu altcineva decât cu dânsul sau să candideze în formula cu Antonescu sau cu altcineva de la PNL", a precizat Udrea într-o conferinţă de presă.
Ea a arătat că modificarea Constituţiei este "o ipocrizie marca USL".
"Noi nu vrem să fie aşa modificată Constituţia, plus nu a fost întrebat nimeni, poporul acesta dacă vrea sau nu să aibă un preşedinte marionetă la Cotroceni. Toate sondajele arată că nu, românii vor să-şi aleagă singuri preşedintele, un preşedinte care să aibă putere ca ceea ce promite într-o campanie să şi facă, pentru că e lipsit de logică să laşi un preşedinte să intre în campanie electorală cu un program pe care să-l susţină în faţa oamenilor pentru a primi votul direct şi apoi să-l trimiţi la Cotroceni să nu aibă nicio pârghie pentru aduce la bun sfârşit promisiunile făcute. Deci este o ipocrizie marca USL prin care pe de o parte dă satisfacţie oamenilor care-şi doresc să-şi aleagă preşedintele, în mod direct, şi pe de altă parte dă satisfacţie clientelei de partid, intereselor politice şi numim un preşedintele-marionetă pentru că de multe ori este mai interesant să conduci Guvernul, unde sunt toate pârghiile financiare, decât să fii la Cotroceni", a adăguat Elena Udrea.
Pe de altă parte ea a spus că pe fond modificarea Constituţiei este necesară în anumite puncte pentru că s-a dovedit că "o Constituţie făcută pentru Adrian Năstase la vreamea aceea" are limite care au generat numeroase blocaje între puterile statului în ultimii 10 ani.
"Pe fond, modificarea Constituţiei cred că în anumite puncte este necesară. Aş da un exemplu, primul care-mi vine în minte şi care înţeleg că a fost acceptat şi anume, atunci când Parlamentul încearcă să demită un preşedinte şi-l suspendă, iar poporul îl trimite înapoi sau refuză demiterea preşedintelui este firesc să plece acasă Parlamentul. Ceea ce în România nu s-a întâmplat deşi de două ori au suspendat un preşedinte. Am dat un exemplu, plus alte modificări care ar trebui făcute pentru că s-a dovedit că o Constituţie făcută pentru Adrian Năstase la vremea aceea, noi tot timpul am făcut Constituţii pentru oameni, are limitele pe care le-am văzut cu toţii şi care a generat numeroase blocaje între puterile statului în ultimii 10 ani", a precizat Udrea.
Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a anunţat, marţi seară, finalizarea textului iniţiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului, care va fi transmis Curţii Constituţionale şi Comisiei de la Veneţia.
Antonescu a precizat că textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi înaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneţia, iar în paralel va fi înaintat Curţii Constituţionale.
"Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia la nivel constituţional de această dată, sau deocamdată, atribuţiile celor două Camere în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat", a declarat Antonescu.