UDMR PUNE CONDIŢII: Două ministere, un vicepremier şi mai multe posturi de secretar de stat
UDMR se pregăteşte să revină la putere, după aproape doi ani de opoziţie. Liderii Uniunii s-au întâlnit, în acest weekend, la Târgu Mureş pentru a stabili condiţiile intrării în Executivul lui Victor Ponta. UDMR ar vrea un post de vicepremier şi două ministere, cel mai probabil Cultura şi Mediul. Kelemen Hunor nu a confirmat aceste condiţii.
UPDATE: Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) a votat, sâmbătă, la Târgu Mureş, în unanimitate, împuternicirea Consiliului Permanent al Uniunii pentru a purta negocieri privind eventuala intrare la guvernare a formaţiunii
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea pe care o conduce, creată în urmă cu 25 de ani, pentru a reprezenta interesele comunităţii maghiare din Ardeal şi susţinută de aceasta, a înregistrat şi succese şi eşecuri, care însă nu i-au abătut din cale pe reprezentanţii săi. El a arătat că maghiarii i-au confirmat prin vot pe reprezentanţii UDMR, care au primit peste 80 la sută din voturile comunităţii, iar aceştia au o răspundere mare, să îi reprezinte atât pe cei care i-au votat, cât şi pe cei care nu i-au votat.
"Am primit peste 80 la sută din voturi, ne-am asumat reprezentarea comunităţii în integralitatea ei, este obligaţia noastră să ducem cauza maghiarimii din România înainte. Suntem din nou într-un prag de decizii importante în 2014", a spus Kelemen Hunor, adăugând că de fiecare dată pentru UDMR au contat interesele magharilor din Ardeal şi că s-au luat în considerare factori importanţi, de fiecare dată când s-au adoptat "decizii curajoase".
El a arătat că o decizie însemnată se referă la situaţia politică a României, după scindarea USL de zilele trecute, "o alianţă de 70 la sută care a condus ţara, dar nu e sigur că a şi guvernat-o".
Preşedintele UDMR a spus că, dacă va accepta invitaţia premierului Victor Ponta de a intra la guvernare, Uniunea va trebui să reprezinte interesele comunităţii maghiare şi să aducă "un plus de valori" referitoare la acestea într-o coaliţie în care toţi se preocupă de interesele proprii, Kelemen adăugând că, dacă Uniunea va accepta să intre la guvernare, "va fi un lucru bun şi pentru România".
Kelemen: Există un risc ca UDMR să ajungă sub pragul de 5% la europarlamentare, nu ne putem delăsa
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că "există un risc" ca Uniunea să fie sub pragul de 5% la alegerile europarlamentare, chiar dacă se duc tratative cu PCM pentru o listă comună, subliniind că activiştii formaţiunii nu se pot "delăsa", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, în discursul rostit în faţa celor peste o sută de delegaţi la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că "există un risc" ca Uniunea să fie sub pragul de 5% la alegerile europarlamentare, chiar dacă în urma unei "decizii raţionale" Tokes Laszlo nu va candida pe listele PPMT şi se duc tratative cu PCM pentru o listă comună la PE.
Preşedintele UDMR a declarat, vineri seară, că se gândeşte la un post de vicepremier şi două-trei ministere, însă acest lucru se va stabili în funcţie de structura coaliţiei guvernamentale.
Maghiarii ar mai vrea retragerea statului român din procesele impotriva primarilor care au arborat steagul secuiesc, adoptarea unui act normativ care să legalizeze utilizarea simbolurilor locale în instituţii publice şi înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea din Târgu Mures.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că nu e vorba de pus condiţii.