UDMR a decis. Nu susține moțiunea de cenzură. Kelemen Hunor: Probabil ne abținem de la vot
Liberalii fac calcule pentru demiterea Guvernului! Cu moțiunea de cenzură deja citită în Parlament, deputații și senatorii PNL au nevoie și de voturile minorităților naționale. Parlamentarii UDMR au decis, astăzi, într-o ședință a Uniunii, că nu vor susține moțiunea de cenzură, în timp ce celelalte minorități au liber să voteze cum vor dori.
Update 10:15. Kelemn Hunor a anunțat, după ședință, că UDMR se va abține de la vot: ”Vom fi prezenti. Motiunea e importantă, indiferent unde stai, prezenta e importantă. Nu putem sustine motiunea cum nu putem sustine in totalitate Guvernul. Probabil ca ne vom abține de la vot. Dacă se va schimba pe parcurs vă vom anunța”.
Kelemen Hunor a anunțat încă de săptămâna trecută că parlamentarii UDMR nu vor semna moțiunea de cenzură a PNL, invocând în primul rând relația UDMR-PNL care ”s-a stricat enorm în ultimul an”, motiv pentru care este greu de crezut că aceștia vor vota moțiunea de cenzură.
În schimb, aritmetica parlamentară nu este de partea liberalilor, fie că ne raportăm la numărul de semnături sau la numărul de parlamentari. PNL mai are nevoie de cel puțin 68 de semnături. Iată calculele:
CE ŞANSE ARE OPOZIŢIA SĂ DĂRÂME GUVERNUL
PNL: 98 de parlamentari
PNL+USR+PMP = 165 de parlamentari
Opoziţia mai are nevoie de 68 de voturi, după numărul de parlamentari ai fiecărui grup
Sursa: Camera Deputaţilor/Senat
Moțiunea de cenzură, depusă și citită
PNL şi USR au depus, vineri, în Parlament, moţiunea de cenzură anunţată de liberali cu titlul “PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, afirmând că PNL este pregătit să îşi asume un program de guvernare.
„Această moţiune de cenzură vine în sprijinul celor loviţi şi minţiţi de guvernarea Dragnea – Tudose. Niciodată după anul 1989 o guvernare nu a ridicat împotriva ei atâtea categorii de români, functionari publici, angajaţi la stat, angajaţi în sectorul privat, pensionari, oameni de afaceri, ONG-uri, societate civilă. A fost un balon de săpun care s-a spart şi victimele au fost toţi cetăţenii Românie. Un program de guvernare care promitea majorări salariale adus din nefericire scăderi de salarii şi în cel mai fericit caz mici majorări”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.
Liderul deputaţilor PNL a afirmat că o creştere economică trebuie "să se simtă în nivelul de trai al românilor", lucru care nu se întâmplă în prezent, în ciuda cifrelor prezentate de Liviu Dragnea. Raluca Turcan a precizat că moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari.
„Avem semnături de iniţiere din partea PNL, USR şi PMP, semnături din partea unui parlamentar independent şi două semnături din partea domnilor Sorin Cîmpeanu şi Daniel Constantin”,a precizat Turcan.
Turcan a afirmat că avut negocieri cu toate entităţile din Parlament mai puţin cu PSD, precizând că „până în momentul de faţă” liberalii nu au discuta nici cu parlamentarii ALDE.