Turcan, despre decizia CCR privind interceptările SRI: O acțiune în disprețul interesului public
Analistul politic, Valeriu Turcan, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, că decizia Curții Constituționale a României privind interceptările realizate de Serviciul Român de Informații "echivalează cu distrugerea de probe", în condițiile în care "nu va fi doar DNA afectat", ci "parchetele locale din toată țara vor avea de suferit".
"Este neașteptată. SRI avea o aură în țara asta de instituție foarte puternică și brusc vezi că și la nivelul CCR pare să fi construit o masă critică împotriva acestei instituții (...) Este șocant cum s-a ajuns la această masă critică, cum a fost posibil, rămâne un mister. SRI-ul a tot încasat, în ultima vreme. A fost atacul pe Academia "Mihai Vitezul", cu doctoratele, dar nu a fost vreo decizie de o asemenea anvergură și nu știu, de când mă uit eu la spațiul public, ca Serviciul Român de Informații sau vreun alt serviciu să fi primit o lovitură atât de puternică", a declarat Valeriu Turcan.
Analistul politic consideră că decizia CCR "este mânată de motive personale și în disprețul interesului public".
"Dacă se va confirma că scapă oameni precum judecătorul Stan Mustață, pe care l-am auzit negociind într-o toaletă șpaga, dacă scapă tot niște doamne judecătoare, înregistrate în lift cum împărțeau șpagă, mie mi se pare că este o acțiune în disprețul interesului public. Nu de a avea o condamnare de un fel sau alt fel, dar de a avea niște anchete care să poată să își urmeze cursul cu informația reală, autentică primită la SRI. Este o decizie legitimă a CCR, va trebui respectată de toată lumea, dar mi se pare că este mânată de motive personale și în disprețul interesului public și s-ar putea să favorizeze infractorii (...) Este fără precedent și eu cred că, pentru a avea perspectiva corectă, ar fi util să ne referim și la modul în care aceste lucruri se întâmplă în alte țări", a adăugat Turcan.
În viziunea sa, 'reaua-credință' se vede în efectul retroactiv al deciziei CCR.
"Echivalează cu distrugerea de probe. Nu va fi doar DNA afectat, parchetele locale din toată țara vor avea de suferit. Probele lor nu vor mai avea nicio valabilitate", a mai spus Valeriu Turcan.