Turcan: Dacă Cioloș și-ar face partid, rata de conversie ar fi foarte mică. Ar scoate 3-4 procente
Analistul politic, Valeriu Turcan, a declarat, marți seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", că ar fi o eroare ca premierul Dacian Cioloș să își facă partid, în contextul în care, pe cont propriu, nu ar reuși să scoată decât 3-4 procente. "Rata de conversie e cea care e cea mai importantă. Poți să ai toate pârghiile guvernării, dar dacă nu ai un partid care să lucreze pentru tine, se alege praful", a subliniat Turcan.
"Domnul prim-mistru Dacian Cioloș are un profil interesant, așteptat. Nu a făcut erori majore, a dat dovadă de o anumită empatie, un profil curat, asociat cu teme transpartinice, europene, însă dacă mâine Cioloș și-ar face partid, rata de conversie ar foarte mică. Probabil că ar scoate 3- 4 procente pe cont propriu. Vă pot da niște cazuri excepționale care au stat remarcabil, din punctul de vedere al încrederii, și în alegeri au avut dificultăți. De exemplu: Mircea Geoană la Primăria Capitalei, Mihai Răzvan Ungureanu. Atenție că rata de conversie e cea care e cea mai importantă. Poți să ai toate pârghiile guvernării, dar dacă nu ai un partid care să lucreze pentru tine, se alege praful", a spus Valeriu Turcan.
În viziunea sa, ar fi o eroare ca premierul să își facă partid: "Strategia eficientă ar fi ca domnul Cioloș să se integreze cu un partid puternic, la a cărui consolidare să contribuie și acesta ar fi PNL".
Pe de altă parte, Turcan consideră că "polarizarea va reîncepe să devină una pregnantă începând cu alegerile locale", în contextul în care datele ultimului sondaj, realizat de Agenția de Rating Politic, indică faptul că "oamenii nu au o părere cristalizată".
"Așa cum arată tendința, polarizarea va reîncepe să devină una pregnantă începând cu alegerile locale. Nu va fi timp pentru o altă construcție în afara partidelor mari ale României și, de aceea, cred că miza pentru întreaga societate trebuie să fie europenizarea, consolidarea sau îmbunătățirea partidelor deja existente în Parlament. Deja oamenii își caută o nouă țintă. Este o chestiune de timp până când o vor identifica", a explicat Turcan.