TRAIAN BĂSESCU: Memorialul Holocaustului reflectă ce s-a putut întâmpla mai rău şi mai urât omenirii
TRAIAN BĂSESCU. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, după vizitarea Memorialului Victimelor Holocaustului din Israel, că acesta este "un loc care îl impresionează, pentru că reflectă ce s-a putut întâmpla mai rău şi mai urât omenirii, ca urmare a abordărilor extremiste".
TRAIAN BĂSESCU. "Yad Vashem impresionează în primul rând pentru că este simplu, poate la fel de simplu cum nişte ticăloşi în istoria omenirii, a Europei, au gândit să extermine un neam, o naţiune. Şi naţiunea nu era alta decât poporul sfânt", a spus şeful statului român, după vizitarea Memorialului Martirilor şi Eroilor Holocaustului.
TRAIAN BĂSESCU a mai spus că Yad Vashem de la Ierusalim, Memorialul Holocaustului din Washington, Monumentul Holocaustului din Bucureşti sunt simboluri a ceea ce omenirea nu trebuie să facă niciodată, plecând de la discriminare.
"Sunt simboluri care arată unde se poate ajunge atunci când oamenii urăsc alţi oameni, atunci când politicieni iresponsabili încearcă să parvină la putere stimulând ceea ce este mai rău în om, capacitatea de a-şi urî semenii", a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a spus că se va întoarce întotdeauna cu pioşenie, cu respect şi se bucură că o comunitate românească a avut contribuţii importante la mobilarea cu exponate specifice, donate din diverse sinagogi de la Bârlad, Rădăuţi, Bucureşti şi din alte părţi, şi care completează imaginea a ceea ce este un lăcaş de cult, o sinagogă, un loc unde credincioşii îşi găsesc liniştea.
"Voi reveni aici întotdeauna cu respect pentru ceea ce simbolizează Muzeul Yad Vaschem din Ierusalim", a mai spus Traian Băsescu.
TRAIAN BĂSESCU. Preşedintele a aprins, în cadrul vizitei oficiale din Regatul Israel, "Flacăra veşnică" în Sala Memorială a Memorialului Martirilor Yad Vashem şi a vizitat Memorialul Copiilor, ridicat în memoria celor 1,5 milioane de copii, victim ale Holocaustului.
Şeful statului a depus o coroană la mormântul lui Theodor Herzl, la Cimitirul Eroilor Israelieni.
Înainte de sosirea preşedintelui Băsescu la Muntele Herzl, la Cimitirul Eroilor Israelieni, unde urma să depună o coroană de flori la mormântul lui Theodor Herzl, la faţa locului s-a aflat omul de afaceri Elan Schwartzenberg. Acesta nu a dorit să facă declaraţii privind prezenţa sa la eveniment.
Pe de altă parte, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a semnat Declaraţia de cooperare între Administraţia Prezidenţială din România şi Memorialul Yad Vashem, pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului.
TRAIAN BĂSESCU. "Prin acest acord stabilim lărgirea acestui cadru de cooperare şi încercăm să ne adresăm clasei politice din România, tinerilor care studiază şi care dincolo de aspectele stricte educaţionale înţeleg că formarea într-o astfel de ştiinţă a recunoştinţei şi a amintirii reprezintă un argument foarte puternic în a combate ceea ce astăzi considerăm a fi un lucru rău, faţă de care şi noi, românii, suferim, şi anume discriminarea, separarea pe criterii etnice, lipsa de respect pentru identitate culturală şi religioasă", a spus Cristian Diaconescu.
El a precizat că prin acest acord se va amplifica cooperarea cu Institutul Wiesel şi se vor realiza o serie de proiecte în ceea ce priveşte modul în care memorialistica în România a ceea ce s-a întâmplat şi nu trebuie se mai întâmple va căpăta într-adevăr rolul educaţional.
Preşedintele Traian Băsescu urmează să viziteze, începând cu ora 16.15, Sfântul Mormânt, în Oraşul Vechi şi se va întâlni, la Zidul Plângerii, cu Rabinul Shmuel Rabinovici.
În cursul serii, şeful statului va fi prezent la dineul organizat de preşedintele Shimon Peres în onoarea sa.