MENIU

TRAIAN BĂSESCU: Domnule Nicolăescu, nu chemi Parchetul legat de vaccinurile de la Cantacuzino?

<p>Eugen Nicolaescu</p>

TRAIAN BĂSESCU a declarat, marţi, că Eugen Nicolăescu ar trebui să cheme Parchetul în cazul vaccinurilor de la Spitalul Cantacuzino, menţionând că fostul ministru a dat ordin în acest subiect, "a făcut presiuni" şi nu ar trebui să se simtă nevinovat.

TRAIAN BĂSESCU spune că fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ar trebui să cheme Parchetul în cazul vaccinurilor de la Spitalul Cantacuzino.

"Nicolăescu, înainte să se apuce de un alt minister, trebuie să îşi aducă aminte câteva succese ale lui la Ministerul Sănătăţii. Aduceţi-vă aminte de studiile de fezabilitate pentru spitalele de urgenţă, care au costat câteva milioane de euro. S-au făcut studiile, firmele şi-au luat banii, domn' Nicolăescu e bine-mersi, dar spitale nu a apărut niciunul", a spus Traian Băsescu la B1Tv.

Preşedintele a făcut referire şi la programul de vaccinare anticancer pentru fetiţe, arătând că "Nicolăescu a cumpărat vaccinurile", s-au făcut câteva şi s-a stopat programul. "Cred că sunt expirate de mult acele vaccinuri, care au costat milioane de dolari", a mai spus şeful statului.

TRAIAN BĂSESCU a mai declarat că Nicolăescu a dat laboratoarelor private posibilitatea să facă analize "la tot poporul". "Ar fi fost bine dacă se trăgeau şi nişte concluzii, cu nişte efecte. Concuzii s-or fi tras, nu le ştie nici vântul, nici pământul, dar pentru ce ai făcut? Să constaţi o stare de sănătate? Nu am văzut niciun program. Dar banii la laboratoare s-au dat, şi s-au dat, Slavă Domnului, destule zeci de milioane".

"Mai văd acum trăznaia asta de ultimă oră", a continuat preşedintele, referindu-se la subiectul legat de vaccinurile de la Cantacuzino.

Băsescu a spus că ştia că ministrul Sănătăţii "a făcut presiuni pe Cantacuzino să facă vaccinul".

"Acum văd că nu sunt bune, deodată. Tu, ca minister, dacă ai făcut presiuni, nu te considera aşa, nevinovat şi lipsit de responsabilitate, pentru că ai avut decizia politică", a mai spus şeful statului.

El a criticat şi sesizarea la adresa Serviciului Român de Informaţii. "Nu, domnule Nicolăescu, nu vrei tu să chemi Parchetul direct, ce treabă are SRI-ul? Nu a fost o chestiune subversivă, tu ai dat ordin şi atât a putut să facă Cantacuzino", a spus TRAIAN BĂSESCU.

Despre ideea unei eventuale "mâini criminale", TRAIAN BĂSESCU a spus că rezolvarea chestiunii ţine de Parchet şi Poliţie.

Ministrul Sănătăţii a semnat, în 13 ianuarie, ordinul privind constituirea comisiei de specialitate, pentru "supervizarea imunogenităţii şi reactogenităţii" vaccinului antigripal trivalent. Preşedinte al comisiei a fost desemnat prof. dr. Emanoil Ceauşu, membrii fiind Adrian Călugăru - de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, prof. dr. Marian Negruţ - de la Academia de Ştiinţe Medicale, Rodica Tănăsescu -preşedintele Sindicatului Naţional al Medicilor de Familie şi Marius Tănasă - vicepreşedintele ANM.

În 15 ianuarie, comisia de specialitate a trimis ANM o adresă în care spunea că a luat act de faptul că "cele 18 baterii de teste efectuate cu privire la vaccinul antigripal testat, produs de Cantacuzino, au fost în parametrii normali, mai puţin valorile parametrului endotoxină, raportat la farmacopeea europenă, dar acceptat de farmacopeea americană".

În acest context, comisia a analizat mai multe studii de specialitate internaţionale privind nivelul de endotoxină din produsele biologice şi a recomandat "efectuarea studiului imunogenităţii şi reactogenităţii vaccinului gripal produs la Cantacuzino, pentru sezonul 2013-2014".

O zi mai târziu, în 16 ianuarie, ANM a dat autorizaţia pentru desfăşurarea studiului clinic, la Spitalul Clinic "Victor Babeş" din Capitală. Autorizaţia pentru studiul clinic a fost transmisă în aceeaşi zi şi Institutului Cantacuzino, în atenţia dr. Viorel Alexandrescu.

În 23 ianuarie, comisia de specialitate a trimis ministrului Sănătăţii raportul privind studiile clinice. În document se arăta că, până în 27 ianuarie, în studiu au fost cuprinse 62 de persoane cu vârste între 20 şi 80 de ani.

Ulterior, rezultatele privind reactogenitatea vaccinului au arătat că reacţiile adverse ale vaccinului produs de Institututul Cantacuzino sunt, ca tip de reacţie, frecvenţă, intensitate şi gravitate, identice cu cele menţionate în literatura de specialitate şi în rapoartele efectuate în perioadele campaniilor de vaccinare desfăşurate în ţară, când a fost folosit vaccinul naţional sau cel din import. Potrivit documentului, "toate reacţiile adverse înregistrate şi centralizate au fost minore, neînregistrându-se reacţii adverse severe".

Totodată, specialiştii au evaluat, pe bază de chestionar, reacţiile adverse apărute la 200 de persoane care s-au vaccinat în cadrul campaniei de imunizare 2013-2014, cu vaccinul antigripal din import. Reacţiile înregistrate în aceste cazuri au fost ca tip, frecvenţă şi intensitate, similare cu cele consemnate în studiul clinic aflat în derulare, se arăta în raportul comisiei.

În concluzie, comisia a considerat că vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino şi care a fost luat în studiu "îndeplineşte criteriul reactogenităţii pentru a putea fi folosit în situaţii care impun vaccinarea la adulţi".

În 4 februarie, ANM a transmis o nouă adresă ministrului Sănătăţii, în care, pe baza raportului comisiei de specialitate, a arătat că se poate avea în vedere utilizarea vaccinului produs la Institutul Cantacuzino, dar doar în cazul adulţilor, exceptând gravidele, şi numai în situaţia declarării de către OMS a unei pandemii de gripă declanşate de una dintre tulpinile care intră în compoziţia vaccinului.

În 5 februarie, ministrul Sănătăţii a hotărât, pe baza tuturor documentelor puse la dispoziţie de Institutul Cantacuzino, ANM, Comitetul Naţional de Vaccinologie, comisia de specialitate şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, ca vaccinul antigripal produs pentru sezonul 2013-2014 să fie menţinut până la expirarea termenului de valabilitate, în custodia institutului. Totodată, în documentul semnat de ministrul Sănătăţii se arăta că acest vaccin poate fi utilizat numai în conformitate cu recomandarea ANM, "singura entitate instituţională specializată şi autorizată să exprime puncte de vedere în acest domeniu".

În 6 februarie, ministrul Sănătăţii a sesizat Curtea de Conturi în legătură cu modul în care au fost cheltuiţi banii publici primiţi de către Institutul Cantacuzino.

Totodată, ministrul Eugen Nicolăescu a cerut Institutului Cantacuzino şi experţilor OMS efectuarea unor analize complexe asupra procesului de producţie, "pentru identificarea tuturor determinanţilor care au influenţat calitatea produsului", se arată în documentul MS.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări privind o posibilă contaminare intenţionată a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, că a primit astfel de informaţii şi a sesizat SRI.

"Am primit asemenea informaţii, chiar din exteriorul institutului, pe diverse canale. De exemplu că, atunci când a fost întreruptă activitatea, pentru că s-au stricat două centrifuge, care făceau amestecarea foarte bună a produselor din vaccin, când s-a stat, o săptămână şi jumătate, două săptămâni, atunci s-ar fi putut întâmpla ceva în acest sens", a precizat Eugen Nicolăescu.

Ministrul a adăugat că alte persoane i-au spus că fosta şefă de la laborator "a făcut analizele cu superficialitate, pentru toate analizele, pentru fiecare lot în parte".

"Am informat SRI să ne dea sprijin în acest sens", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a declarat, vineri, că sunt suspiciuni că pe toată linia de fabricaţie a vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino s-ar fi întâmplat "lucruri cu rea-voinţă", precizând că au fost cerute informaţii în acest sens de la alte organe abilitate ale statului.

"Am solicitat şi altor organe abilitate ale statului să ne pună la dispoziţie unele informaţii - pe care noi nu putem să le avem, pentru că nu avem de unde - dacă sunt suspiciuni ca pe toată linia de ferabricaţie să se fi întâmplat şi lucruri cu rea-voinţă. Avem şi asemenea informaţii", a spus ministrul Sănătăţii.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Institutul Cantacuzino şi experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar şi a anchetei Curţii de Conturi, se va evalua pe baza concluziilor prezentate de aceştia dacă va fi necesară înaintarea dosarului către organele abilitate ale statului, potrivit MS.