MENIU

Traian Băsescu îi cere demisia lui Ponta din funcția de premier

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut public premierului Victor Ponta să plece de la conducerea Guvernului, pentru binele și credibilitatatea României. Într-o conferință de presă, susținută, joi seară, la Palatul Cotroceni, șeful statului a subliniat că este de "neînțeles frenezia cu care Victor Ponta încearcă să formeze un Guvern în jurul domniei sale", în condițiile în care este "complet discreditat în interiorul Uniunii Europene și în fruntea Guvernului".

Despre formarea noului Guvern

"Profit și eu că e plecat președintele ales și dau niște indicații în seara asta. Voi exprima câteva puncte de vedere cu privire la ceea ce se prefigurează a se întâmpla în viața politică, în mod deosebit ce este legat de Guvern. Observ că domnul prim-ministru, Victor Ponta, a intrat într-o frenezie a formării unui nou Guvern, pentru a încerca să schimbe impresia, adunând fărâme de peste tot de pe unde poate. Poate este legitim acest lucru, mai ales pe fondul faptului că UDMR a anunțat și, probabil, pe 13 va deveni o realitate faptul că se vor retrage de la guvernare. Din motive numai de dânșii știute, deocamdată. În niciun caz motivul retragerii UDMR nu este legat de sensiblitatea pe care au dobândit-o la votul electoratului. Însă, devine de neînțeles frenezia cu care domnul Ponta încearcă să formeze un guvern în jurul domniei sale. Politicianul Ponta e complet discreditat în interiorul Uniunii Europene. Este complet dicreditată și prezența domniei sale în fruntea Guvernului. Nu este decât un element de discreditare și pentru România, indiferent care este majoritatea în Parlament. Elementele pe care îmi susțin această afirmație sunt chiar faptele domniei sale. În Europa, nu s-a uitat faptul că a fost unul dintre artizanii loviturii de stat din vara anului 2012. La acest lucru, Victor Ponta a adăugat și a reconfirmat înclinația sa spre lipsa de democrație cu ocazia alegerilor prezidentiale când, deși prin lege, responsabilitatea organizării alegerilor aparține Guvernului, nici în turul unu, nici în turul doi nu s-au asigurat condiții pentru ca românii să își poată exercita votul. Nimeni în Uniunea Europeană nu crede că a fost o întâmplare. Toți au înțeles că a fost un blocaj generat de Guvern, pentru că tradițional stânga nu obține majoritatea voturilor din diaspora. Un alt element care îl discreditează profund pe domnul Ponta"

Reacția PSD, după ce Traian Băsescu i-a cerut demisia lui Victor Ponta

Despre plagiat și funcția de ofițer acoperit a premierului Victor Ponta

"Un al treilea lucru, plagiatul domniei sale, care se adaugă la imaginea unui premier. N-a existat ministru sau demnitar în Europa care să nu demisioneze când e acuzat de plagiat. Domnia sa încă mai crede că față de acțiunile pe care vi le-a expus, plagiatul nu contează. Nu contează pentru el, care are o biografie falsificată, dar pentru europeni contează. Dânsul vrea din nou să fie prim-ministrul Guvernului României, într-un Guvern refăcut, recârpit, în conditiile în care are și acest element în bagajul de aprecieri pe care îl poate primi de la politicienii europeni. Faptul că în intervalul 1997-2001 a fost ofițer al unui serviciu de informații, fără să facă public acest lucru, iar această activitate a fost în flagrantă contradicție cu prevederile art. 131 din Constituție, care interzice procurorilor să aibă și alte funcții publice. Este un alt element de discreditare profundă a lui Victor Ponta. Public îl rog pe Victor Ponta să își asume, în calitate de președinte PSD, formarea unui nou Guvern, dar din care domnia sa sa lipsească pentru binele României și pentru credibilitatea României"

"N-a existat țară în UE în care dacă s-ar crea situația de la turul unu și turul doi, la alegeri prezidențiale, așa cum s-a creat pe 2 și 16 noiembrie, prim-ministrul să nu demisioneze. La noi, Victor Ponta se consideră îndreptățit să rămână în funcție. Stai frate la partidul tău, care te susține, care te-a votat, dar nu murdări imaginea României. Fac apel la Victor Ponta să înțeleagă că în acest moment a devenit un bolovan de piciorul României"

 

Băsescu, către Ponta: Stai frate, la conducerea partidului, dar nu murdări imaginea țării!


Despre raportul MCV

"Aș aborda și un element de satisfacție, apreciind reacția la solicitarea președintelui ales, modul cum Parlamentul a avizat și arestările și începerile de urmăriri penale, din ultima perioadă, cu excepția evenimentului de ieri, cu domnul Teodorescu. Incident care sper că se va rezolva favorabil pentru că s-au creat premize ca raportul MCV din luna ianuarie să fie un raport bun. Numai că a trebuit să facem și acest pas înapoi cu incidentul cu deputatul PNL Teodorescu. Avem toate șansele să avem un raport MCV bun. Știu care sunt evaluările pe DNA, pe Înalta Curte, DIICOT, Parlamentul era problema. Au rezolvat-o în cea mai mare parte. Dar ieri a trebuit să facă un pas inapoi, din păcate. De aceea mă gândesc că poate Parlamentul găsește o soluție să corecteze incidentul de ieri" 

 

 Băsescu atacă Parlamentul pe tema avizării arestărilor: Să corecteze incidentul cu TEODORESCU!



Despre Rompetrol

"Aș mai face o remarcă. Acum, când se pune problema construcției bugetului pentru anul 2015, am fost foarte interesat să știu dacă în urma acceptului premierului Victor Ponta, de a se incasa doar 200 milioane de dolari de la Rompetrol, din datoria de 580 de milioane, s-a intamplat ceva, cu atât mai mult cu cât stabilise și formarea unui fond de investiții de un miliard de euro, din care opt la sută să fie contribuția kazahilor. Nu numai că nu s-a format fondul de investiții, de un miliard de euro, dar nici măcar cei 200 milioane de dolari nu s-au încasat, până la momentul la care eu fac declarații și aici, domnul prim-ministru Victor Ponta, trebuie să își asume toată responsabilitatea, pentru că eu l-am prevenit, înainte de a face acest lucru"

Despre acordul cu Fondul Monetar Internațional

"Astăzi am auzit de la prim-ministrul Victor Ponta apelul la consens, spunând că a fost un adevărat consens cu reducerea CAS și că efectul a fost foarte bun. Îi aduc aminte că nu a fost în consens cu mine, l-am atenționat că va avea probleme majore, în alcătuirea bugetului și respectarea termenelor și a tratatului fiscal și a angajamentelor pe care România le are, de reducere a deficitului până la situația în care să nu ne mai creștem datoria publică. Pentru că, de fapt, aici este cheia procesului de reducere continuă a deficitului. Să ajungem să nu mai împrumutăm bani pentru a executa bugetul. Știu că în momentul de față are dificultăți, nu știu cum le va rezolva, dar nu vreau ca o rezolvare să fie o întrerupere a acordului cu Fondul. Dacă nu se continuă acordul cu Fondul cred că va fi o mare bilă neagră și pentru Fondul Monetar Internațional, pentru că ar fi prima dată când o țară iese mai slăbită din punctul de vedere al consolidării fiscale, dintr-un acord cu Fondul, decât cum a intrat și asta este si responsabilitatea delegației Fondului, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale. România a intrat într-o condiție bună, în al treilea acord consecutiv cu Fondul, la cererea ei, și ar fi o mare dezamăgire, dar și o palmă pentru Fond și pentru Comisia Europeană daca iese din acordul cu Fondul, într-o stare mai puțin stabilă decat la intrarea în acord. Vor avea o responsabilitate mare și Fondul și Comisia Europeană și Banca Mondială dacă România nu finalizeaza acest acord. Au știut foarte bine ce se întâmplă în România"

"Am înțeles că Ponta vorbește de stabilitate. Ce stabilitate, când faci, în iulie, o rectificare bugetară, apoi, în septembrie, faci a doua rectificare bugetară, iar, în noiembrie, faci o a treia rectificare bugetară? Omul acesta nu știu despre ce stabilitate și predictibilitate vorbește. Penibili trebuie să fie unii"

Despre sistemul de redevențe

"Am să fac o scurtă referire la redevențe. Îl atenționez că nu poate modifica redevențele și trebuie să înțeleagă cum funcționează: sunt stabilite de legea petrolului și gazelor. Au niște matrici de calcul care pleacă de la mărimea zăcământului și au valori între trei la sută, din valoarea țițeiului sau a gazului extras, până la 13,5 la sută, dar mai există, în spate, și o metodologie. Ca să modifici redevențele trebuie să ai acordul celor 444 de concesionari care sunt pe teritoriul României. Trebuie să obții acordul tuturor. Ce poate face Guvernul: lângă redevență, mai sunt sunt două taxe. Una, suprataxa pentru gaze, generată de liberalizarea prețului la gaze și a doua pentru resurse minerale. Aceastea trebuie să dispară de la 1 ianuarie 2015. Guvernul a explicat, astăzi, cum menține redevențele. Poate umbla doar la aceste două taxe. Guvernul poate să le marească, pentru că taxele sunt problema Guvernului sau poate anula cele două taxe și să instituie o altă taxă, care să le înglobeze pe amândouă. În această operațiune, Guvernul trebuie să țină cont cât de mult crește suma celor doua taxe, pentru că sunt zăcăminte care nu ar mai fi rentabil a fi exploatate, dacă s-ar percepe o creștere mare a acestor taxe. Înafară de redevență, care este în contractele de concesiune ale tuturor companiilor, pe care nu o poți modifica, sunt aceste două taxe care trebuiau mărite de la 1 ianuarie. Este treaba Ministerului Finanțelor pentru că el administrează Codul Fiscal. Necesită discuții cu toți concesionarii, pentru că UE nu ne lasă să avem redevențe diferite pentru concesionari diferiți. De aceea, modalitatea la care se aștepta toată piața: toți știau că se va introduce o altă taxă, simultan cu scoaterea celor două, în așa fel încât bugetul de stat să obțină venituri mai mari. Nu discutăm despre redevență, ci despre treaba Ministerului de Finanțe care trebuia să ia Codul Fiscal, să vadă ce face cu el în timp util"

"Marea problemă rămâne credibilitatea lui Victor Ponta, în fruntea Guvernului. Este un deserviciu făcut țării, Victor Ponta nu poate fi un prim-ministru credibil al României"