MENIU

Tăriceanu, prima reacţie după OUG pentru legile justiţiei

Călin Popescu Tăriceanu a avut o primă reacţie, după ce Guvernul a adoptat OUG pentru legile justiţiei. Acesta a declarat luni că modificările aduse Legilor Justiţiei prin Ordonanţa de urgenţa adoptată de Guvern au fost operate ca urmare a observaţiilor incluse în raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia. 

"Nu e normal ca în DNA să lucreze oameni fără experienţă. E normal să ai experienţă în dosare", a spus Tăriceanu, care a adăugat că este de acord cu cele spuse de ministrul Justiţiei.

"Dar cred că cea mai competentă persoană să le facă era ministrul Justiției. Avem documentul, mi l-a trimis domnia sa în prealabil. Sunt anumite chestiuni despre care pot să vă confirm. Aveți raportul Comisiei de la Veneția care a considerat ca fiind bune soluțiile incluse în OUG", a mai spus acesta.

”Mi-e greu să vă spun dacă sunt suficiente sau nu (modificările aduse legilor Justiţiei - n.r.). Cred că cea mai competentă persoană e ministrul Justiţiei. Mi-a trimis documentul. L-am parcurs pe scurt. Sunt o serie de observaţii incluse în raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia incluse în OUG la care ministrul Justiţiei a făcut referire”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a evitat să facă unele comentarii despre modul de alocare a dosarelor.

Reamintim că Guvernul Dăncilă s-a reunit luni dimineața, de la ora 9:00, într-o ședință extraordinară, pentru a adopta o ordonanță de urgență care să modifice Legile justiției, abia modificate în Parlament. Duminică, juriştii PSD încă mai lucrau la ultima formă a ordonanţei, potrivit Realitatea Tv, iar Tudorel Toader a fost la sediul PSD pe seară, pentru ultimele retuşuri. Totodată, s-a amânat şi şedinţa Biroului Permanent Naţional a partidului, care urma să aibă loc luni, la prânz, tocmai pentru că mulţi lideri fac parte şi din Guvern. Imediat după şedinţa Guvernului, premierul va pleca din țară.

Guvernul Dăncilă a aprobat, luni dimineață, în ședința de la ora 9:00 o Ordonanță de urgență pentru legile justiției.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut declarații de presă după terminarea ședinței de Executiv. Modificările adoptate sunt benefice pentru domeniul justiției și pentru cetățeni, a dat asigurări Toader. "Nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din Ordonanța de urgență. Nici pentru a solicita și lua aprobare de la Comisie. Nu am mers pe cont propriu, fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară", a ținut să precizeze ministrul Justiției.

Tudorel Toader a anunțat că a dat un sens concret prevederii constituționale potrivit căreia procurorii își desfășoară activitatea sub "autoritatea" ministrului Justiției. Textul noii OUG prevede că Ministrul Justiției poate sesiza direct Inspecția Judiciară cu privire la activitatea unor procurori. Măsura a fost aspru criticată de corpul magistraților și de societatea civilă.

Mai multe articole despre:
Călin Popescu Tăriceanu OUG legile justitiei