A treia suspendare a lui Băsescu: referendum pe 2 noiembrie. UDMR nu susţine demersul
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, astăzi, demararea discuțiilor în cadrul grupurilor parlamentare, privind cererea de suspendare a președintelui Traian Băsescu, subliniind faptul că nu va accepta să fie președinte interimar.
”Pot să vă informez că am început demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atât din Senat, cât și din Camera Deputaților, inițiativa legată de suspendarea președintelui, astăzi la ora 12 (...). Pentru ca să îndeplinim forma procedurală, cererea de suspendare se inițiază cu minimum o treime din semnăturile membrilor Senatului și Camerei Deputaților, care trebuie să fie înaintată Curții Constituționale pentru obținerea avizului consultativ, urmând să fie supusă votului în Parlament și dacă întâlnește majoritatea voturilor, intră în vigoare (..). Vreau din nou să subliniez că, în cazul în care, Parlamentul va aproba cerea de suspendare și se va pune problema ocupării poziției de președinte interimar, întrucât sunt angajat în cursa electorală, nu voi accepta să preiau funcția de președinte interimar, pentru a nu se considera că încerc să obțin o poziție care să mă favorizeze, și atunci, cine ar urma să preia funcția, ar fi președintele Camerei Deputaților”, a declarat președintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu acuză, astfel, disprețul total al președintelui Traian Băsescu față de normele constituționale. Mai exact, potrivit președintelui Senatului, elementele pe care se axează cererea de suspendare vizează atitudinea președintelui ”care excede cadrul constituțional, atitudine care s-a materializat, în numeroase rânduri, prin susținerea fățișă a unor partide politice, în campanie electorală.” În al doilea rând, Tăriceanu a amintit de declarația adoptată, la sfârșitul lunii iunie, prin care Parlamentul îi cerea demisia președintelui, ”datorită gravelor atingeri aduse prestigiului funcției prezidențiale și instituției prezidențiale, prin scandalul de corupție, în care era implicat fratele său, scandal de corupție și de trafic de influență (..).
”La finele lunii August, am dat un avertisment public către președinte, în legătură cu comportamentul său, de susținere pe față a partidelor politice, lucru care contravine obligațiilor constituționale. Nu în ultimul rând, săptămâna trecută am observat că președintele a intervenit instituțional, după cum a declarat public, pe lângă președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, intervenție care a pus în pericol obținerea, de către România, a unui post important de comisar european”, a mai precizat Tăriceanu.
Potrivit preşedintelui Senatului, caldenarul suspendării prevede ca votul în plenul parlamentului să aibă loc pe 23 septembrie, iar referendumul pe 2 noiembrie.
Suspendarea nu se bucură de sprijinul întregii coaliţii de guvernare. Potrivit Realitatea TV, UDMR nu susţine demersul.
Cererea de suspendare a preşedintelui României cuprinde trei elemente pentru care se doreşte demiterea lui Traian Băsescu, şi anume faptul că preşedintele s-a implicat în campania PMP, intervenţia directă la preşedintele Comisiei Europene, în cazul comisarului european şi raporturi instituţionale în forme necivilizate:
- Președintele s-a implicat concret în acţiuni politice de notorietate publică care l-au transformat în liderul de facto al Fundației Mișcarea Populară, fundație cu activitate eminamente politică, și al Partidului Mișcarea Populară.
- Intervenția directă și instituțională a domnului Traian Băsescu la Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în problema comisarului român din cadrul Comisiei Europene.
- reședintele României, Traian Băsescu, a promovat raporturi instituționale în forme necivilizate cu participanții la viața publică.