Tăriceanu: MCV nu este Dumnezeul nostru pe pământ. Nu aș refuza un pact pe justiție
Călin Popescu Tăriceanu susține că mecanismul de cooperare și verificare (MCV) nu este „Dumnezeul nostru pe pământ” și preferă ca acesta să rămână deschis dacă acesta este prețul pentru a găsi „un remediu de fond” la problema implicării serviciilor secrete în Justiție.
Liderul ALDE a precizat că nu întotdeauna oficialii de la Bruxelles au primit informațiile corecte din România, iar, din acest motiv, rapoartele MCV apar informații greșite.
„MCV nu e Dumnezeul nostru pe pământ. Nu înseamnă că documentul odată elaborat e perfect, literă de lege, lacrimă. În raportul de anul trecut am văzut multe greșeli. (...) MCV nu a fost gândit să funcționeze sine die. Am sesizat că acest mecanism e folosit ca un instrument de control, presiune, nu de verificare.”, a declarat Tăriceanu la Digi 24.
Liderul ALDE a precizat că preferă menținerea MCV în cazul României dacă asta e varianta ca să se lămurească problema protocoalelor și a implicării serviciilor secrete în Justiție.
„Între varianta de a face demersuri disperate, de a închide MCV, dar a pune mizeria sub preș, și cealaltă variantă să ținem MCV ul deschis, dar să găsim un remediu de fond la aceste probleme, eu aleg a doua variantă”, a spus Tăriceanu.
Șeful ALDE a spus că a avut satisfacție când a văzut că experții Comisiei de la Veneția au menționat în avizul lor problema protocoalelor secrete ale SRI cu instituții din sistemul juridic, însă e surprins că oficialii nu spun nimic despre efectele acestora asupra cetățenilor.
"Comisia de la Veneția a spus să se revizuiască mecanismele de supraveghere a magistraților și rolul și mecanismele de control ale serviciilor secrete. Pentru mine, nu pentru mine personal, este o satisfacție, penru că a existat o dezbatere îndelungă, toată această chestiune cu protocoalele, iată că experții Comisiei de la Veneția afirmă că vede această problemă și trebuie rezolvată. Mie mi se pare că asta prezintă o problemă foarte serioasă pentru România", a afirmat el.
Întrebat despre disponibilitatea de a semna un pact pe Justiție, Tăriceanu a spus că nu respinge ideea, dacă șeful statului Klaus Iohannis i-ar propune acest lucru, miercuri, la Cotroceni, însă "depinde ce punem în el".