Tăriceanu: "Calitatea vieții noastre de zi cu zi depinde de calitatea democrației"
Calitatea vieții de zi cu zi are de suferit dacă ”la toate nivelurile avem un deficit democratic”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Realitatea TV, la ediția specială moderată de Octavian Hoandră. În acest caz, a adăugat acesta, nu există niciun fel de dialog între primar și cetățean decât o dată la patru ani, când ”se fac angajamente”.
”Calitatea vieții noastre de zi cu zi depinde de calitatea democrației pentru că, dacă la toate nivelurile avem un deficit democratic, atunci primarul va lua deciziile în desconsiderarea cetățeanului. Dacă oamenii cred că democrația este un moft, atunci sigur că vom avea o calitate proastă a vieții, autoritățile nu vor ține cont de nevoile esențiale ale oamenilor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Fostul prim-ministru a mărturisit că poartă deseori dialoguri cu cetățenii, întrucât merge singur la cumpărături, în supermarket. ”Această incursiune durează o jumătate de oră, pentru că mă transfer cu cabinelul partamentar în magazin. Sunt abordat de cetățeni cu preocupări diferite. O doamnă mi-a spus: 'Dacă aș fi rămas cu pensia pe care am avut-o înainte de măsurile pe care le-ați adoptat când erați prim-ministru, nu știu cum aș fi trăit. Vreau să vă întreb... banii pe care i-au furat ăștia o să ni-i dea nouă la pensie?'... Sentimentul oamenilor că au fost înșelați este foarte pregnant. Din păcate, soluția pe care o văd aplicată este aceea că cei care au furat stau și liberi, și cu averile - acumulate ilicit - la adăpost. Este un sentiment de frustrare”, a explicat Tăriceanu.
Referitor la modul în care se poziționează vis-a-vis de construirea marii moschei de la București, Tăriceanu a menționat că ”liberalismul înseamnă și o anumită doză de toleranță. Noi putem să avem o viziune care nu este obligatoriu să fie împărtășită de marea majoritate a populației. Ce facem? Întrebăm cetățenii”. În Elveția, a completat acesta, se organizează deseori referendumuri pe chestiuni importante. ”Noi resimțim deficitul de democrație din perioada comunistă, când totul era o farsă, alegerile erau o farsă”, a adăugat Tăriceanu.
În ceea ce privește lista ALDE a consilierilor generali, Tăriceanu susține că ”sunt oameni valoroși, reprezetativi pentru mediul intelectual și au o competență care trebuie să prevaleze în fața criteriilor legate de interesele politice”. La nivelul CGMB, susține politicianul, dezbaterile publice pe care le-a văzut sunt ”de un nivel foarte scăzut, în care prea puțini oameni au competențe. Desigur, au indicații de la partid”.