MENIU

Statistici îngrijorătoare. Dosare de peste 20 de ani zac pe rolul instanțelor. Cum motivează CSM

Prelungirea excesivă a duratei soluționării dosarelor, strămutarea unor dosare sau lipsa rolului activ al instanțelor. Acestea sunt doar câteva dintre cauzele care au terminat ca aproximativ 200 de dosare, aflate pe rolul instanțelor, să aibă o vechime între 10 și 15 ani, iar alte patru dosare să zacă de peste 20 de ani în sertare. Secția pentru judecători a CSM apreciază că o durată excesivă a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al părților.

''La nivel național, analiza datelor statistice relevă că numărul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanțelor judecătorești în semestrele I și II ale anului 2014 și în semestrul I al anului 2015 este constant — 225, 221, respectiv 225 de cauze, dintre care în semestrul I 2015: 192 dosare cu o vechime între 10 — 15 ani, 29 cu o vechime între 15 — 20 de ani și 4 cu o vechime de peste 20 de ani'', se precizează în comunicatul citat.

CSM arată că printre cauzele care au determinat prelungirea excesivă a duratei soluționării dosarelor se află modificarea în timp a componenței completelor de judecată, parcurgerea mai multor cicluri procesuale, administrarea cu întârziere a expertizelor tehnice sau a unui probatoriu complex, declinări de competență, strămutarea unor dosare, suspendarea judecății pentru perioade mari de timp, admiterea căilor extraordinare de atac la un interval mare de timp de la data soluționării inițiale a cauzei, neefectuarea verificărilor cu privire la dosarele suspendate, lipsa rolului activ al instanțelor, acordarea unor termene de judecată cu o durată mare sau neadaptată motivelor de amânare, amânarea succesivă a pronunțării, precum și motivarea cu întârziere a hotărârilor judecătorești.

Prin urmare, aceste cauze trebuie să beneficieze de atenția sporită a judecătorilor prin acordarea unor termene scurte și dispunerea tuturor măsurilor procedurale care să contribuie la accelerarea judecății, arată CSM.

''Începând cu anul 2012, monitorizarea dosarelor care înregistrează o vechime în sistemul judiciar mai mare de 10 ani a reprezentat o activitate cu caracter permanent a Inspecției Judiciare. Monitorizarea vizează respectarea dispozițiilor legale privind soluționarea cu celeritate a cauzelor în scopul creșterii gradului de responsabilizare a judecătorilor'', mai precizează sursa citată.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat raportul Inspecției Judiciare privind rezultatul activității de monitorizare a dosarelor mai vechi de 10 ani, aflate pe rolul instanțelor judecătorești în semestrul I al anului 2015.