Stare de alertă la nivel mondial. Ce se ascunde în spatele tensiunilor dintre Rusia şi Turcia
Doborârea unui avion rusesc de către anti-aeriana turcă a provocat reacţia dură a lui Vladimir Putin, care ameninţă Ankara cu consecinţe grave. La Jocuri de Putere, mai mulţi analişti de politică externă au comentat evenimentele momentului.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a subevaluat pe şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, consideră analistul politic Valeriu Turcan.
"Suntem încă departe de un război în abordarea clasică. Armata turcă a avut mână liberă de la şeful ţării. Preşedintele Erdogan, secretarul de stat american John Kerry cred că au făcut apeluri la Rusia de cel puţin cinci ori, în ultima lună. Au încercat, au sugerat să dea nişte telefoane din timp pentru a aproxima zona în care se vor mişca. Fără răspuns. De aceea eu cred că suntem într-un punct critic", a spus Valeriu Turcan.
Generalul Alexandru Grumaz are şi el o explicaţie pentru conflictul petrecut la graniţa ruso-turcă şi a arătat ce urmăreşte Rusia, pe plan extern.
"Ceea ce vedeţi acum este o continuare a războiului gazelor. Turcia a refuzat construcţia conductei de gaze pe care ruşii le-au propus-o şi, din această cauză, relaţiile dintre cele două state au început să se răcească. Rusia are trei obiective strategice esenţiale – 1. să aibă acceaşi voce ca SUA, 2. vrea să demonstreze că tactica pe care a adoptat-o, adică să-l salveze pe Assad şi să lupte împotriva ISIS, este o cale de urmat pentru toată lumea şi 3. doreşte să producă o fractură în UE, între SUA şi UE", a spus Grumaz.
Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu e de părere că acest conflict a venit într-un moment nepotrivit.
"Turcia si Federaţia Rusă erau în plină campanie de recâştigare a încrederii Occidentului, Turcia e rugată să păstreze cât mai mulţi dintre refugiaţi. Rusia e acceptată pentru cooperare în lupta anti-teroristă din Siria, dar cu un singur amendament, să-şi schimbe orientarea ţintă. Să treacă de la opoziţia împotriva lui Assad, pe care o atacă sistematic, la o cooperare cu forţele coaliţiei internaţionale împotriva ISIS", spune Diaconescu.
Cristian Diaconescu a mai spus că, deşi situaţia dintre Rusia şi Turcia este tensionată, nu există un pericol uriaş pentru alte conflicte. Fostul ministru consideră că relaţiile economice şi de afaceri ale acestor state vor avea un cuvânt de spus. Analiştii invitaţi la Jocuri de Putere au căzut de acord că Statul Isis reprezintă ameninţarea numărul unu pentru statele europene, iar preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, este motiv de disensiuni între forţele lumii.