MENIU

SRI și DNA, fără înregistrări în dosare de corupție. Ce plănuiesc Dragnea și Tăriceanu

SRI şi DNA nu vor mai asculta telefoane în dosare de corupţie şi de siguranţă naţională. Şi asta pentru că toate înregistrările din ţară vor trece la o nouă instituţie, aflată sub control parlamentar, notează Evenimentul Zilei. Este vorba despre un proiect legislativ al coaliţiei de guvernare, iar în weekend, la Mamaia, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor bate palma pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Informaţiilor.

”Vom discuta despre aceasta propunere in weerkend, voi discuta cu colegii mei de partid. Nu am automat ceva impotriva, dar sa vedem care sunt detaliile ideea nu mi se pare gresita. Nu e o initiativa neimportanta. Sa vedem daca cei care au initiat-o au gandit toata arhitectura”, a declarat Liviu Dragnea.

Călin Popescu Tăriceanu a depus la finalul anului trecut în Parlament un proiect de lege despre interceptări. Potrivit Evenimentului Zilei, acesta a fost clasat iar acum liderul ALDE vrea să-l scoată de la naftalină. Mai exact, în această toamnă, coaliţia de guvernare va veni în Parlament cu proiectul prin care înregistrările SRI din cazurile de siguranţă naţională şi cele DNA din cazurile de corupţie să fie făcute exclusiv de o nouă instituţie publică. Se va numi Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor şi va fi condusă de un preşedinte numit de Parlament şi supravegheată de o comisie parlamentară.

Nu este clar deocamdată dacă proiectul lui Tăriceanu va păstra actuala procedură din codul penal potrivit căreia toate mandatele de interceptare sunt aprobate obligatoriu de un judecător. Prevede însă că Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor va prelua toate echipamentele de interceptare din ţară, baze de date şi arhivele celorlalte autorităţi care făceau până acum interceptări, precum şi spaţiile şi dotările aferente. În noua instituţie vor lucra atât ofiţeri de informaţii, cât şi funcţionari publici sau personal contractual.

Fiecare înregistrare va fi făcută doar cu acordul scris al preşedintelui noii autorităţi pentru interceptări, care va fi numit pentru o perioadă de șase ani. 

Din conducere ar urma să facă parte un preşedinte şi un vicepreşedinte, care vor fi independenţi politic, şi un consiliu consultativ format din reprezentanţi trimişi de CSM, Ministerul Justiţiei, preşedintele şi premierul României.

Noua instituţie va fi supusă controlului parlamentar printr-o comisie formată din judecători, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, parlamentari şi un reprezentant al avocatului poporului.

Mai multe articole despre:
DNA parlament Tăriceanu SRI Dragnea