Sorin Roșca Stănescu: Binomul SRI –DNA contra binomul Gorghiu - Blaga?
"O ipoteza incepe sa prinda din ce in ce mai multa consistenta. Nu este deloc exclus ca tandemul Alina Gorghiu - Vasile Blaga sa devina “camp tactil” pentru binomul SRI- DNA. Daca asa stau lucrurile, cum presupun unii analisti, atunci situatia este de-a dreptul periculoasa. Din simplul motiv ca, indiferent de scopul final urmarit, utilizarea mijloacelor de care dispune un serviciu secret si unul dintre marile parchete pentru decapitarea unui partid politic insemna un atac violent la democratie", scrie Sorin Roșcat Stănescu pe corectnews.com.
"Cred ca sunt primul dintre cei care au semnalat faptul ca dubla comanda din PNL, tandemul Gorghiu - Blaga pune sub semnul intrebarii eficacitatea deciziilor politice luate la varf si modul in care ele se transmit si se pun in aplicare pana la baza PNL. Si am si propus un prim si probabil unic gest rational. Si anume sa se renunte, de indata, la dubla comanda, sa fie accelerat procesul de unificare, care sa se incheie chiar in acest an si, sub nicio forma, abia in 2017. Iar pentru ca aceste operatiuni sa poate fi savarsite, cineva trebuie sa faca pasul inapoi. Si am propus ca acest pas inapoi sa fie facut de Vasile Blaga. Nu doar ca un gest de eleganta datorat primei doamne din istoria PNL aflata la varful conducerii, ci, pur si simplu, pentru ca asa este drept, daca ne gandim la raportul dintre cele doua partide", spune Roșca Stănscu.
"Iata insa ca alti analisti, si cel mai proeminent dintre ei este Bogdan Tiberiu Iacob, atrag atentia asupra unui fenomen care, daca este real, este, el insusi, suficient de grav pentru a dinamita intregul program politic. Si anume ca, in timp ce Klaus Iohannis nu dispune, practic, de niciun suport politic sau daca dispune, acesta nu se vede, PNL, in loc sa se bazeze pe el insusi, s-a predat, in mod inconstient, in mana binomului SRI-DNA si a presedintelui. In sensul ca, s-a bazat mult prea mult pe forta acestora. Pe capacitatea celor trei institutii, una prezidentiala si cealalta constituita din binomul serviciu secret - un mare parchet, pentru a-i defrisa terenul politic si pentru a asigura conditiile venirii opozitiei la putere. Un presedinte dezamagit, incapabil sa apese, in modul clasic, pe butoanele de comanda ale unui partid politic, care i se asterne la picioare – sau care, pur si simplu, nu vrea sa faca acest lucru – si un DNA care ar trebui sa faca, in ritm accelerat, dosare penale adversarilor politici, pentru a curata terenul pentru guvernarea PNL", adaugă jurnalistul.
"Ei bine, daca ceea ce crede Bogdan Tiberiu Iacob este adevarat, atunci ar trebui sa ajungem la o concluzie simpla. Presedintele s-a saturat de lipsa de consistenta a PNL, indepartandu-se de acest partid, in timp ce binomul SRI-DNA a ajuns la concluzia ca pentru a interveni, cu adevarat, eficient in viata politica, sustinand demersurile prezidentiale, este necesar ca, atunci cand curata terenul, sa elimine si binomul de la varful conducerii PNL. Adica aceasta conducere bicefala, alcatuita din Alina Gorghiu si Vasile Blaga.
Cu alte cuvinte, desi acestia s-ar fi bazat pe actiunile de politie politica in materie mediatico-penala a SRI si DNA, iata ca, acum, ei insisi devin tinte. Urmand sa se trezeasca cu dosare penale si astfel sa fie eliminati de la varful PNL", concluzionează Roșca Stănescu.
"Ce interes ar avea binomul SRI-DNA sa procedeze asa cum crede Bogdan Tiberiu Iacob? Exista semnale conform carora, atat Vasile Blaga, cat si Alina Gorghiu s-ar pune de-a curmezisul tavalugului SRI-DNA, care acapareaza, pe zi ce trece, butoanele de comanda ale societatii romanesti? Eu unul nu am observat asa ceva. Dar poate stiu altii mai multe. Si daca asa ar sta lucrurile, care este portretul robot al celui care ar urma sa formeze noul binom PNL sau noua conducere unicefala? Ar trebui ca acestia/acesta sa fie si mai “disciplinat” si dispus sa inchida ochii la militarizarea tarii si la diminuarea continutului democratic al statului? Sau dimpotriva, ar urma, de aceasta data, poate la indicatia “Marelui Licurici”, sa fie desemnat un lider ceva mai independent?
Niciunul dintre cele doua scenarii nu se sustine. Nici nu poate fi apreciat ca tandemul Gorghiu - Blaga ar deranja, in vreun fel, “campul tactic”si nici nu imi pot imagina ca respectivul „camp tactic” ar dori sa instaleze la varful vehiculului politic prezidential un om independent. Chiar in raport cu “campul tactic”.
Din toate aceste considerente, eu cred ca ne vom scalda, inca multa vreme, in confuzie si impotenta, din perspectiva opozitiei PNL si, pe masura ce trece timpul, din acest motiv, presedintele Klaus Iohannis nu-si va putea atinge tintele politice. Sau poate, stiu eu? Poate ca Iohannis, pe de o parte, ar vrea sa conduca, prin telepatie, PNL, iar pe de alta parte, nu prea stie cum", mai spune Sorin Roșca Stănescu în editorialul publicat de corectnews.com.