MENIU

Vis ireal de viceprimar al Capitalei. Sistem de avertizare de cutremur cu PATRU ore înainte

Romania are un sistem de avertizare in caz de cutremur pus in functiune inca de acum cinci ani. A fost gandit si construit de specialistii de la Intitutul National de Fizica Pamântului si l-au pus gratuit la dispozitia autoritatilor romane. Cu toate acestea, nu este folosit decat intr-un singur judet, la Vrancea. Asa se face ca, acum, Primaria Capitalei vrea sa achizitioneze din strainatate un sistem de avertizare a cutremurelor.

Sistemul pus la punct de catre specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică a Pământului functioneaza din 2012 si avertizeaza populatia cu cateva zeci de secunde inainte de producerea unui seism. Nicio autoritate a statului nu s-a arătat insa interesată pana acum sa il puna in functiune la nivel national.

Chiar daca sistemul romanesc de la Institutul National de Fizica a Pamantului avertizeaza populatia cu doar cateva zeci de secunde inainte de producerea unui seism, la Bucuresti,(C1) Aurelian Bădulescu, viceprimarul Primariei Generale a declarat că vrea să cumpere din Israel un sistem care ar putea să ne avertizeze cu....PATRU ore înainte de un cutremur!

Viceprimarul este contrazis de seismologi care susţin că nici macar nu există un astfel de sistem de avertizare in acest moment nicaieri in lume! 

 Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a avertizat de nenumarate ori autoritatile romane ca in cazul producerii unui seism puternic peste 75% din populatia Romaniei ar fi afectata. În Bucureti, din 2001 şi până în prezent, doar 18 clădiri au fost reabilitate, adică doar două procente din totalul celor cu grad seismic ridicat.