Senatorul ISĂILĂ, SALVAT DE COLEGI: Cererea Parchetului pentru arestarea preventivă, RESPINSĂ
Plenul Senatului a respins, luni, cu 104 voturi "împotrivă" şi 15 voturi "pentru", cererea Parchetului privind încuviinţarea arestării preventive a senatorului PSD Marius Isăilă.
Votul a fost secret cu bile.
Senatorul PSD Marius Isăilă a declarat, luni, în plenul Senatului, că soarta sa este în mâinile colegilor, că este nevinovat şi că oricare dintre senatori poate ajunge în aceeaşi situaţie.
"De votul dumneavoastră depinde nu numai evoluţia mea profesională, socială, ci şi posibilitatea de a sta alături de copiii mei şi de a-i creşte aşa cum am fost învăţat de familia mea, de către cei faţă de care îmi este ruşine, acum, că mă aflu în faţa dumneavoastră, adică de către părinţii mei, care m-au educat frumos", a spus senatorul PSD.
Isăilă a spus că senatorii au opţiunea de a vota dacă îl doresc după gratii, aşa cum doreşte DNA, sau să fie judecat în libertate, pentru o presupusă faptă de corupţie.
"Anchetat voi fi oricum, am fost cooperant cu toate structurile de anchetă. Nu cer clemenţă, vreau doar ca faptele mele să fie analizate şi judecate aşa cum sunt şi nu cum vor cei de la DNA", a mai spus senatorul PSD.
"Soarta mea ca politician este în mâna dumneavoastră, aveţi încredere că sunt nevinovat, timpul va dovedi că ceea ce am spus e adevărat. (...) Oricare dintre dumneavoastră puteţi fi în această situaţie", a mai spus Isăilă.
Procurorii spun că solicitarea de arestare preventivă a lui Isăilă este justificată de faptul că au fost constatate "repetabilitatea actelor infracţionale, întinderea acestora în timp (2012 – 2014), modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunilor – prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficării influenţei, modalitatea conspirată de a aborda discuţiile cu tematică infracţională (în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialog în şoaptă însoţit de gestică), precum şi încercările de a şterge urmele infracţiunilor prin redactarea unor contracte false care să creeze o altă aparenţă decât realitatea primirii unor sume de bani".
De asemenea, DNA susţine că Isăilă a încercat să afle date nedestinate publicităţii, despre posibile cercetări ce s-ar fi putut efectua faţă de persoana sa de către organele judiciare.
Procurorii precizează că Marius Isăilă a ocupat o serie de funcţii în sistemul public de finanţe, fiind director în Administraţia Financiară sector 5, director adjunct al Direcţiei de Control din cadrul ANAF, şef serviciu în Ministerul de Finanţe, la Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE, pentru ca din decembrie 2012 să fie ales senator.