Senat: Dezbaterea proiectului privind trecerea STS la MAI, amânată în comisie mai mult de o lună
Senatorii din Comisia pentru administraţie au decis, marţi, ca dezbaterea iniţiativei legislative prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale trece în subordinea MAI să fie amânată cu mai bine de o lună.
Membrii acestei comisii urmau să ia în discuţie marţi propunerea legislativă pentru modificarea Legii 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS.
Comisia pentru administraţie publică şi Comisia pentru apărare trebuiau să prezinte un raport comun încă din data de 15 aprilie.
La şedinţa Comisiei de administraţie, secretarul de stat care a reprezentat Guvernul a solicitat să fie amânată o decizie până în data de 2 iunie privind această propunere legislativă "pentru că Guvernul încă nu a definitivat proiectele".
Preşedintele comisiei, Darius Vâlcov, a susţinut că această dată este "rezonabilă".
Proiectul, iniţiat de parlamentari ai PSD, prevede reorganizarea STS ca Departament de Telecomunicaţii Speciale, structură cu personalitate juridică, în subordinea MAI, condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului.
Potrivit iniţiativei legislative, Ministerul Afacerilor Interne preia de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente, MAI substituindu-se în toate drepturile şi obligaţiile decurgând din toate actele normative, contractele, convenţiile, înţelegerile, protocoalele, memorandumurile şi acordurile în care STS este parte, inclusiv în litigiile aferente activităţii acestuia.
În ceea ce priveşte structura generală a Departamentului de Telecomunicaţii Speciale, atribuţiile componentelor sale funcţionale, efectivele şi resursele în timp de pace şi în timp de război, regimul reţelelor şi echipamentelor de telecomunicaţii speciale şi mobilizarea serviciului, proiectul stipulează că acestea se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Legea are un caracter organic, iar Senatul este Cameră decizională.
Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în data de 25 martie.
Comisia pentru apărare a Senatului are pe ordinea de zi de miercuri acest proiect, însă este foarte probabil ca dezbaterea lui să fie, de asemenea, amânată.