Şeful CNADNR, Narcis Neaga, a fost demis şi înlocuit cu directorul Metrorex
Narcis Neaga, şeful Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), a fost demis de către ministrul Transporturilor, Dan Costescu. Cătălin Homor, directorul general interimar al Metrorex, a fost numit director interimar al CNADNR, a mai anunţat Costescu. Destituirea vine după ce DNA a deschis două dosare penale pentru trei suspiciuni de infracțiuni în cazul autostrăzii demolate Orăștie-Sibiu, scrie capital.ro.
Anunţul demiterii lui Neaga a fost făcut de ministrul Transporturilor.
"În baza acestor date a avut loc sedinta CNADNR si a propus urmatoarele: Având in vedere ca Narcis Neaga este numit provizoriu cu preluare de atributii, si avand in vedere ca se evita un conflcit de interese s-a hotarat ca domnul director general Neaga sa cedeze atributiile. Aceste atributii ii sunt cedate lui Catalin Homor. Nemultumirile sunt cele pe care le stiti cu totii", a spus ministrul.
"Nu suntem mulţumiti de activitatea companiei, este nevoie de o resetare. Sunt carenţe şi pe activitatea operaţională, nu doar pe cea de investiţii", a afirmat Costescu.
El a adăugat că are încredere că Homor, care s-a ocupat înainte de preluarea interimară a conducerii Metrorex de investiţiile companiei de metrou, îşi va duce cu succes la îndeplinire noul mandat, cel puţin până la numirea unui management în condiţiile ordonanţei privind guvernanţa corporativă.
Rareș Bogdan, despre demiterea șefului CNADNR: ”E un lucru care trebuia să se întâmple de mult timp”
Corpul de control al ministrului Transporturilor a identificat o serie de nereguli la CNADNR privind inclusiv proiectul autostrăzii Orăştie-Sibiu, unde o porţiune de 200 metri trebuie demolată şi reconstruită, şi a sesizat organele statului, suspectând fapte penale.
Costescu a cerut extinderea controlului, iar rezultatele acestui raport suplimentar au fost finalizate şi vor fi anunţate public, scrie Mediafax.
DNA, la CNADNR
Procurorii DNA au transmis două solicitări conducerii Companiei Naționale de Autostrăzi având ca temă autostrada Orăștie-Sibiu. Mai exact, în prima solicitare, procurorii DNA au cerut toată documentația, în original sau în copie certificată în conformitate cu originalul, legată de derularea celor patru contracte privind construcția tronsoanelor autostrăzii Orăștie-Sibiu și documentele financiare privind decontarea lurărilor plus consultanța asigurată pentru lotul 3 al secțiunii Orăștie-Sibiu.
În a doua solicitare, aflată pe birourile oficialilor CNADNR, procurorii au cerut documentele privind procedurile de selecției a firmei care a realizat studiul de fezabilitate a lotului 3 al autostrăzii Orăștie-Sibiu, refacerea SF-ului, licitațiile pentru construcție și supervizare a lucrărilor celor aproximativ 22 km de autostradă. „După predarea tuturor documentelor, procurorii ar putea deschide și alte dosare privind autostrada Orăștie-Sibiu. Există o suspiciune că nu doar cei 200 m de autostradă demolată între Orăștie și Sibiu trebuie reconstruiți. Se recoltează probe din lotului 3 al autostrăzii Orăștie-Sibiu pe o porțiune de aproximativ 3 km pentru a stabili dacă se pune problema demolării”, au declarat surse avizate pentru Capital, mai scrie Capital.
"Si daca este necesar sa se ia masuri, ue personal am solicitat extinderea pe aeste aspecte mai ales pe pregatirea comandamentului de iarna. In acest moment am primit raportul extins, i-a fost trimis si prim ministrului a fost trimis si CNADNR, si va fi incarcat si pe site ul ministerului. In baza acestor date a avut loc sedinta CNADNR si a propus urmatoarele: Avnad in vedere ca Narcis Neaga este numit provizoriu cu preluare de atributii, si avand in vedere ca se evita un conflcit de interese s-a hotarat ca domnul director general Neaga sa cedeze atributiile. Aceste atributii ii sunt cedate lui Catalin Homor. Nemultumirile sunt cele pe care le stiti cu totii, nu erau masinile pregatite in totalitate", a spus ministrul.