MENIU

Ședința de guvern, amânată cu o zi. Ce se întâmplă cu pensiile speciale?

Pensii speciale

Guvernul fuge de dezbaterea legată de pensiile speciale, iar ședința care trebuia să aibă loc miercuri a fost amânată cu o zi. Asta nu îi oprește însă pe guvernanți care fac scut în jurul militarilor, în timp ce magistrații se revoltă și cer și ei să li se ia apărarea, deși sunt singura categorie profesională din România a cărei pensie este mai mare decât salariul.

Surse din cadrul Partidului Social Democrat susțin că s-a găsit varianta prin care pensiile speciale vor fi reduse: impozitare progresivă pe partea de necontributivitate. Formula ar fi valabilă și pentru pensiile militarilor.

 
România are aproape 207.000 de pensionari speciali care primesc în medie, lună de lună, o pensie de 8.800 de lei, de cinci ori mai mult decât pensionarii „obișnuiți”, potrivit celor mai recente date de la Ministerul Muncii.
 
Pensia medie a acestora este de 2.003.
 
 
Pe de altă parte, specialiștii din mai multe domenii au atras atenția că în următorii ani țara noastră nu va mai avea suficienți bani la buget ca să poată să susțină acest sistem de pensii. 
 

Dacă în prezent, un salariat, prin impozitele pe care le plătește, susține pensiile pentru 1,4 pensionari, în următorii 10 ani, respectiv în 2033, vor ieși la pensie 2 milioane de persoane. Este cea mai numeroasă generație din țara noastră, născută între anii 1967-1972. 

Asta înseamnă că numărul de pensionari susținuți de un singur salariat va crește de la 1,4 la 4 pensionari, așadar de peste 2 ori mai mult.