Scurta aventură de 8 zile a lui Meleșcanu la MAE. Demisie, după dezastrul de la votul din diaspora
Ultimul mandat al lui Teodor Meleșcanu la MAE, în 2014, a ținut doar opt zile și s-a încheiat cu o demisie, în urma nemulțumirilor uriașe cauzate de organizarea defectuoasă a alegerilor prezidențiale peste hotare.
Teodor Meleșcanu l-a înlocuit pe Titus Corlățean în funcția de ministru de Externe în noiembrie 2014, după primul tur al alegerilor prezidențiale, când nemulțumirile cauzate de organizarea defectuoasă a scrutinului peste hotarele țării erau deja la cote înalte.
Cu excepția unor minime măsuri administrative - suplimentarea ștampilelor și a pixurilor - și a unor chestiuni de imagine - Meleșcanu a spus că va merge să voteze la Paris, lucru care nu s-a mai întâmplat însă - noul ministru nu a putut face nimic pentru a-i mulțumi pe alegătorii din diasporă.
Concret, Meleșcanu a anunțat suplimentarea bugetului MAE cu 1,5 milioane de lei pentru alegerile din diaspora și suplimentarea personalului MAE din ambasade, adăugând că instituția pune la dispoziția cetățenilor formulare xeroxate și pixuri, pentru fluidizarea votului. În schimb, numărul secţiilor de vot a rămas acelaşi, ministrul explicând că prevederile legale îl împiedică să îl suplimenteze.
Recomandarea ministrului pentru românii care voiau să voteze în turul II al prezidențialelor: să vină de dimineață la vot. O altă recomandare a ministrului i-a enervat pe alegători. Melescanu le propusese romanilor care se simt descurajati de cozile de la sectiile de votare de la Paris sa se duca in alte orase, cel mai apropiat fiind Nacy, unde, la ora actuala, nu exista coada. Localitatea se afla însa la 385 de km de capitala francez.a
Urmările sunt cunoscute. Mulți români ajunși la secțiile de votare din capitalele Europei nu au reușit să voteze. Ba mai mult, la unele secții au izbucnit și incidente. Romanii aflati in fata consulatului Romaniei din Torino au fost imprastiati de fortele de ordine italiene. S-au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe oamenii care ar fi vrut sa voteze. Incidente asemănătoare au existat și la Paris.
Concluzia lui Meleșcanu: "Nu este nimeni vinovat pentru situţia din străinătate. Am promis şi primul lucru pe care îl voi face este modificarea prevederilor legale. Îmi asum răspunderea pentru faptul că au votat de 3 ori mai mulţi oameni ca în primul tur. E greu să faci faţă dacă au venit de 10 ori mai mulţi".
Ministrul a anunțat în același timp că își asumă responsabilitatea pentru problemele apărute. "Regret aceste disfuncţionalităţi şi îmi cer scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot. Responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent.Nu toţi românii din străinătate şi-au exercitat dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi voi depune mandatul”, a concluzionat Teodor Meleşcanu.