Scântei între Băsescu și Ponta în şedinţa CSAT: Avizarea bugetelor MApN, MAI, SRI, SIE, amânată
Guvernul Ponta recidivează! CSAT nu a putut aviza bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii pentru că Executivul nu a prezentat date clare în legătură cu resursele bugetare pe care le are pentru anul viitor. Informaţia vine de la Palatul Cotroceni în comunicatul de presă trimis de Administraţia Prezidenţială, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a amânat, în cadrul ședinței de luni, avizarea bugetelor pentru MApN, MAI, SRI, SIE, SPP şi STS, instituții care au atribuții în apărarea și securitatea națională, până când Guvernul nu va prezenta o imagine clară asupra resurselor pe care le are la dispoziție pentru anul care urmează.
”În ceea ce priveşte propunerile de buget pe anul 2015 ale MApN, MAI, SRI, SIE, SPP şi STS, membrii Consiliului au decis ca avizarea acestora să se facă după ce Guvernul va avea o imagine clară a resurselor pe care le are la dispoziţie”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Pe de altă parte, a fost aprobat bugetul primului an de război, în contextul discuției privind criza din regiune, din Ucraina și ceea ce s-a întâmplat cu Crimeea, în urma anexării sale de către Rusia. Nu au fost conferite detalii foarte clare despre sumele alocate.
"În ceea ce priveşte bugetul de stat pentru primul an de război, valabil în perioada 2014 - 2016, o altă temă analizată în cadrul şedinţei Consiliului, membrii au aprobat structura acestuia, conceput ca parte integrantă în ansamblul de măsuri şi acţiuni care se stabilesc şi se realizează pe timp de pace pentru satisfacerea cerinţelor de apărare, concomitent cu asigurarea continuităţii activităţilor economico-sociale în caz de mobilizare sau război", s-a precizat în același comunicat.
Totodată, președintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului României să găsească o strategie, privind tranzitul gazelor naturale, care vor fi exploatate în Marea Neagră, pentru ca acesta să se facă prin Transgaz.
”În continuare, membrii Consiliului au analizat şi aprobat orientările strategice ale României în planul dezvoltării infrastructurii energetice, în contextul evoluţiilor europene în domeniu. S-a apreciat că scenariile privind implicarea ţării noastre în proiecte de infrastructură energetică trebuie să aibă în vedere, dincolo de raţiuni comerciale, dimensiunea strategică şi contribuţia la asigurarea securităţii energetice naţionale şi regionale. Cu acest prilej preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a solicitat Guvernului României să gândească şi să legifereze o strategie prin care tranzitul gazelor naturale care vor fi exploatate în Marea Neagră să se facă prin Transgaz, iar gazul natural din Marea Neagră să asigure în principal necesarul de consum al României şi al Republicii Moldova, iar surplusul să fie utilizat pentru export”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Cel mai probabil va avea loc din nou această ședință, săptămâna următoare, până în data de 10 decembrie, transmite Realitatea TV.
La şedinţă au participat: prim-ministrul României, domnul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea; ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa; ministrul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu; ministrul Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc; ministrul Economiei, domnul Constantin Niţă; ministrul Finanţelor Publice, doamna Ioana-Maria Petrescu; directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George-Cristian Maior; şeful Statului Major General, domnul general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, domnul Iulian Fota, şi secretarul CSAT, domnul general Ion Oprişor. Au mai participat, ca invitaţi: prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, domnul general Silviu Predoiu, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, domnul general ing. Marcel Opriş, şi directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, domnul general Lucian-Silvan Pahonţu.