MENIU

Prima lege a Justiției, Statutul Magistraților, a trecut de Senat cu modificările lui Șerban Nicolae

Senatorii au votat prima lege a Justiției, Legea 303/2004, Statutul Magistraților, cu anumite modificări propuse de Șerban Nicoale, astfel încât statul se îndreaptă obligatoriu cu acțiune în instanță împotriva magistratului care a comis o eroare judiciară. Votul a fost dat în lipsa Opoziției. Dar a fost o ședință marcată de scandal. Mai exact, în timpul dezbaterilor, PMP, PNL și USR au părăsit pe rând ședința de plen, iar personalul de la Senat a vrut să o dea afară pe deputata Cosette Chichirau, care filma, live, pe Facebook, ședința din balconul în care stă de obicei presa. După îndelungi dezbateri, aceasta a refuzat să părăsească ședința Totodată, Călin Popescu Tăriceanu și-a oprit discursul după ce senatorii USR au venit lângă acesta, flancându-l la tribuna Senatului cu pancarte #Rezist. În replică, Tăriceanu a catalogat USR drept ”Partidul Securității”. 

Update 14.50 Legea 303/2004 a trecut și de Senat. Au fost 80 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, nicio abținere. Legea merge la promulgare, la Klaus Iohannis.

În timpul dezbaterilor din plen, au fost adoptate mai multe amendamente ale lui Șerban Nicoale, care în comisie au fost inițial respinse:

Cum va arata art. 96 in noua forma:

"(2) Eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor doar in ipoteza in care si-au exercitat functia cu rea credinta sau grava neglijenta.

(3)Exista eroare judiciara atunci cand, in infaptuirea actului de justitie se determina o desfasurare gresita a unei proceduri judiciare si prin aceasta se produce o vatamare a drepturilor ori intereselor legimite ale unei persoane.

(4) Exista rea credinta atunci cand jduecatorul sau procurorul in exercitarea functiei, cu stiinta, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei ori a normelor de drept material sau procesual a determinat o eroare judiciara.

(5) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul in exercitarea functiei din culpa nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinand o eroare judiciara.

(6) Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror.

(7) Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciara persoana vatamata se paote indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii, la tribunalul in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul dupa caz. Plata de catre stat a sumelor datoroate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunciarii horatarii judecatoresti definitive.

(8) Dupa ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciara a fost acoperit de stat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu pe cale judiciara impotriva jduecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Competenta de judecata, in prima instanta, revine Curtii de Apel Bucuresti, dispozitiile Codului de procedura civila fiind pe deplin aplicabile.

(9) Termenul de prescriptie a dreptului la actiune al statului prevazut la alin 8 este de un an, de la data cand a fost achitat integral prejudiciul. (10) CSM poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorului si procurorilor. Asigurarea obligatoriu nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroarea judiciara determinata de rea-credinta sau grava neglijenta. 

Update 14.14 S-a decis ca plenul reunit pentru buget să aibă loc la ora 17.00. 

Update 13.59 A fost aprobată propunerea lui Șerban Nicolae: programul va fi prelungit până la finalizarea ordinii de zi.

Update 13.49 În continuare, senatorii dezbatamendamentele respinse, la Legea 303, privind Statutul Magistraților. A venit Șerban Nicolae care a propus ca programul ședinței să fie prelungit până la epuizarea ordinii de zi. 

Update 13.40 Mai mulți deputați USR au venit în balconul Senatului pentru a fi alături de Opoziție, la  dezbaterea Legii 303. Printre aceștia: Dan Barna, președintele USR, Ionuț Moșteanu sau Cristian Seidler.

”Am încercat să mergem în plen să asistăm la dezbaterea Senatului. Oamenii de ordine au spus ca au primit dispensă de a nu ne permite acces in plenul senatului. Atunci am decis sa venim la balcon care continuă sa fie un spatiu public”, a spus Dan Barna, președintel USR. 

 

Update 13.35 Senatul a decis să aloce 4 ore pentru amendamentele respinse.

Update Călin Popescu Tăriceanu a reluat ședința: ”Un lucru vreau să spun: Partidul Securității îl vedem acum pe scenă! Acesta este USR.”

Update Florina Presadă, unul dintre senatorii USR care au inițiat protestul transmite live, pe pagina sa de Facebook, ședința suspendată:

 

Update.  Iată imaginile din Senat. Tăriceanu a suspendat ședința până când senatorii USR trec în bancă.

Senatorii de la PMP au ieşit din sală, iar senatorii USR au ridicat pancarte pe care stă scris "Toţi pentru justiţie". Cei de la PMP au cerut, prin vocea lui Traian Băsescu, "ca Parlamentul să lase aceaste legi pe perioada de vacanță în dezbatere, să se poată trimite către societate mesajul corect, în așa fel încât și politicul și societatea să ajungă la un acord. În cazul în care se mențin pe ordinea de zi modificările la Legile 303, 304 și 317, PMP va fi consecvent poziției sale și se va retrage de la lucrările plenului”, ceea ce a şi făcut. 

Senatorul Goţiu de la USR a vrut să citească, în afara ordinii de zi, un raport de la tribună şi a fost împiedicat de Călin Popescu Tăriceanu. Ulterior senatorul a plecat de la tribună, după ce microfonul i-a fost tăiat şi vocea nu i se mai auzea în sală. În sală, senatorul Goţiu a folosit portavocea, moment în care a fost apostrofat de Călin Popescu Tăriceanu, care i-a reproşat că "face circ la Senat" şi a chemat chestorii pentru a-l opri. 

Cosette Chichirău, deputat USR,  transmite live, pe pagina sa de Facebook, ședința Senatului, din balconul în care de obicei stă presa. Înte timp, cei care se ocupă de ordinea interioară au venit și i-au cerit lui Chichirău să părăsească balconul, dar aceasta a refuzat.

Între timp, colegii săi din Senat au adus un proiector langa tribună pe care sunt difuzate imagini de la proteste.


Foto: Mioara Costin, Inquam Photos / Octav Ganea

Mai multe articole despre:
Senat măsuri legile Justitiei goţiu chichirau Cosette