MENIU

Parlamentarii vor salarii duble! Vor ajunge la 9.000 de lei pe lună

Parlamentarii vor salarii duble!

Parlamentarii vor salarii mai mari" Indemnizaţiile deputaţilor şi senatorilor ar putea fi dublate la 9.000 de lei, din sesiunea parlamentară viitoare.

După ce au fost mărite salariile demnitarilor, parlamentarii vor şi ei creşterea indemnizaţiilor. Sau, mai bine zis, dublarea lor!

Deputatul Daniel Fenechiu a mărturisit că există, de ceva vreme, zvonul că lefurile aleşilor vor ajunge la 9.000 de lei, iar asta ar urma să se întâmple în sesiunea parlamentară următoare.

Majorarea ar urma să se aplice de la 1 septembrie.

"Încă din momentul în care au apărut primele informaţii despre noua Lege a salarizării bugetare, s-a discutat despre faptul că, urmare a acestei majorări de lefuri în sistemul public, printre beneficiari vor fi şi parlamentarii. Sumele avansate la data respectivă, când a fost lansat în zona de discuţii, fiind preşedintele României - undeva la 20.000, iar parlamentarii - undeva la 13-14.000, extrem de aproape de miniştri. Ulterior, pe parcursul trecerii timpului, n-au mai existat foarte multe informaţii despre aceste majorări până în momentul în care a apărut ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate salariile la primii 48 de oameni în stat. La acea dată, circula printre parlamentari informaţia că s-au modificat într-o oarecare măsură datele problemei, că parlamentarii nu vor mai primi indemnizaţii la nivelul miniştrilor, indemnizaţia parlamentarilor urmând să fie circa 9.000 de lei net, urmând ca această majorare să se aplice de la 1 septembrie. Nu am nicio îndoială că, în următoarea sesiune parlamentară, odată cu Legea salarizării în sistemul public, vor fi majorate toate indemnizaţiile. Deci nu am niciun dubiu că vor fi mărite şi lefurile parlamentarilor", a declarat Daniel Fenechiu, preşedintele Partidului Naţional Democrat.

"Într-adevăr, va fi o mărire a salariilor, nu se vor dubla. Din ce am înţeles, undeva la 57% va fi majorarea. Din punctul meu de vedere, nu ştiu dacă este o oportunitate acum pentru mărirea salariilor parlamentarilor, dar dacă facem o analiză la rece, putem să spunem că salariile parlamentarilor români sunt undeva la 25-50% din salariile directorilor agenţiilor din România, şi asta se poate verifica", a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, deputatul Ştefan Burlacu.

La rândul său, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, că atât timp cât salariile, indiferent de sectorul de activitate, vor crește, "automat trebuie să crească salariile parlamentarilor", odată cu Legea salarizării unitare. Potrivit deputatului PSD, vorbim așadar de o dublare sau de o creștere cu 60 la sută a salariilor parlamentarilor pentru că "nu se poate altfel".

Cozmin Gușă, despre mărirea salariilor parlamentarilor: Liderii preferă să tacă într-un mod laș

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a comentat, vineri, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, știrea potrivit căreia indemnizaţiile deputaţilor şi senatorilor ar putea fi dublate la 9.000 de lei, din sesiunea parlamentară viitoare. În viziunea consultantului politic, această majorare reprezintă un proiect de lege inadecvat în condițiile în care "nu ai de ce să răsplătești parlamentarii", care "sunt cei mai neperformanți politicieni și cei care nu au răspundere decât una colectivă". În acest sens, Cozmin Gușă critică lipsa de reacție a liderilor politici.

"Ceea ce e rău în această știre este că nimeni din clasa politică nu dorește să discute faptul că cei care ar putea fi beneficiarii acestei majorări, dublări de salariu sunt cei mai neperformanți politicieni și cei care nu au răspundere decât una colectivă sau una arbitrată de ANI din când în când, atunci când li se verifică averile și se certifică faptul că pe sumele forfetare își angajează nepoți, nepoate, mame, tați sau amante, mai nou, ceea ce chiar este o rusine a democrației. Dacă în cazul majorării salariilor demnitarilor superiori am putut să avem un lucru de normalitate, pe care să îl analizăm spunând că aceștia, în baza răspunderii pe care și-o angajează, ar trebui să aibă o indemnizație mărită, mă refer de la președintele României în jos, în cazul parlamentarilor, faptul că ei nu își asumă o răspundere personală, ci doar una colectivă în baza deciziilor politice, decizii care toate au dus România acolo unde el adică sub nivelul mării, atunci ar trebui să facem o dezbatere cu conținut. Ce m-a șocat pe mine este că, înafara unor intervenții, discuții ale unor oameni care nu sunt de decizie în partidele lor, liderii politici preferă să tacă într un mod laș", a declarat Cozmin Gușă.

Mai multe articole despre:
parlamentari salarii indemnizaţii