MENIU

Rodica Stănoiu: Graţierea, instituţie a clemenţei. Politica penală este făcută de Guvern

Rodica Stănoiu, fostul ministru al Justiţiei, a declarat, în exclusivitate la emisiunea "Prime Time News", moderată de Denise Rifai, că în opinia sa, graţierea colectivă este o instituţie a clemenţei, şi a ţinut să precizeze că politica penală este făcută de Guvern, deşi, în principiu, ar fi trebuit consultat şi preşedintele Iohannis, dar a precizat că preşedintele a respins orice formă de graţiere, inclusiv individuală, pentru mamele care au furat pentru copiii lor. Fostul ministru a mai spus că ar mai trebui construite penitenciare, şi nu este clar dacă unităţile militare dezafectate mai pot fi utilizate. 

Stănoiu a afirmat că se va exprima doar pe graţiere, nu şi pe Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, pe care le consideră, "eşecuri":

"Mă voi referi la graţiere pentru că la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, eu nu vreau să aud de aceste Coduri, le socotesc un eşec. Socotesc că trebuie să le reparăm, dar a crede că nişte Coduri se pot cârpi in felul ăsta nu e o soluţie şi de asta nici nu vreau să discut această chestiune.(...) Celor care discută despre graţiere într-un anumit fel, oamenilor culţi, i-aş trimite să mai citească încă o dată pe Shakespeare, "Neguţătorul din Verona", actul IV. Colegilor mei din lumea juridică pe care i-am auzit spunând nişte chestiuni le-aş reaminti că nu citim numai ce spune Codul Penal sau dacă cunoştinţele lor juridice se rezumă la niste manuale, le-aş spune că mai există o filosofie a Codului Penal la care aceste instituţii sunt numite instituţii de clemenţă. Filosofia lor depăşeşte filosofia primă a dreptului care răspunde unei necesităţi sociale", a spus Stănoiu. 

Fostul ministru a mai punctat că politica penală este făcută de Guvern, dar de principiu, ar fi trebuit consultat şi preşedintele, chiar dacă acesta nu este de acord măcar cu graţierea individuală: 

"La acest act normativ o să răspund cum a răspuns Monica Macovei, când a venit şi a schimbat modul de numire a procurorilor, a spus că ţine de politica penală, politica penală o face Guvernul, Guvernul sunt eu şi eu hotărăsc. Actul de clemenţă ţine de politica penală, graţierea colectivă, nu individuală. Trebuia consultat preşedintele, în principiu, da, dar un preşedinte care a respins orice idee de graţiere nu numai colectivă, s-a exprimat clar că nu vrea să audă de aşa ceva pentru mamele care furaseră pentru copiii lor", a mai spus Stănoiu, la Realitatea Tv. 

Pe de altă parte, Stănoiu a mai spus că Parchetul General a reproşat faptul că nu a fost consultat în cazul OUG pentru graţiere, dar aceasta a dat de înţeles că este greu ca un procuror care trimite inculpaţii în arest, să înţeleagă actul de clemenţă: 

"Parchetul este foarte supărat că nu este consultat, dar la ce să ne aşteptăm din partea celor (n.r. magistraţi) care îi trimit acolo (n.r, în penitenciare), unde ei nu au intrat niciodată, şi când ajung acolo descoperă iadul din penitenciare.. tocmai ei să spună ei da unui act de clemenţă".