MENIU

Revoluție 1989 | Imagini filmate de ruși cu Palatul Primăverii, după fuga lui Nicolae Ceaușescu

Casa lui Ceaușescu, din Bulevardul Primăverii 50, cunoscută sub numele de Palatul Primăverii, a fost unul dintre punctele de atracție ale bucureștenilor dornici să vadă cum trăia fostul dictator.

Începând cu 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceaușescu din sediul CC al PCR cu elicopterul, oamenii au început să meargă la reședința fostului dictator.

La început, s-a putut intra fără restricții, întrucât cei care păzeau Palatul Primăverii fie au părăsit postul, fie au permis revoluționarilor să intre. Peste câteva ore, s-a instituit pază militară, iar lumea nu a mai putut intra.

Vezi și: EXCLUSIV REALITATEA.NET | Poftiţi în locul ascuns: buncărul secret al lui Nicolae Ceaușescu! Reportaj VIDEO în Palatul Primăverii

În 1990, la puțin timp după Revoluție, televiziunea rusă a primit accesul și a filmat imagini în interiorul Palatului Primăverii. Secvențele sunt extrem de rare și pot fi văzute mai jos, împreună cu alte imagini din Bucureștiul acelei perioade. 

Pentru cei care nu cunosc limba rusă, mai jos găsiţi traducerea celor relatate, făcută de jurnalista Lucia Cujbă.

"În acea zi de ianuarie, la cimitirul vechi din București, au fost înhumați eroii. Nemulțumirea oamenilor s-a adunat de-a lungul anilor. În ajunul tragediei, țara amintea de un butoi cu pulbere. S-a detonat în Timișoara, pe 16 decembrie, a explodat și în alte orașe. Am văzut tineretul care a ieșit în stradă și care a spus ferm: „Gata cu dictatura!”. Armata a deschis focul. Tinerii țării s-au ridicat la luptă împotriva tiraniei, ei au apărat demnitatea ultragiată a poporului, și-au apărat libertatea. Și va veni ziua…  

Ultimul discurs al lui Ceaușescu la un miting în masă, dimineață, pe 21 decembrie… Demult cunosc această țară. Nu lucrez primul an aici. Am auzit de nenumărate ori aceste fraze despre socialism, despre o viață fericită, apelurile la combaterea forțelor inamice care au atentat la cucerirea poporului. Mă uitam la el și mă gândeam: „când și cum acest om, care inițial era iubit de popor, cu poziția lui mândră și fermă, s-a transformat brusc într-un tiran. Biografii lui Ceaușescu mărturisesc despre afacerile lui murdare cu mult înainte de a veni la putere, dar poporul, așa cum se obișnuiește într-un stat-națiune, află ultimul despre toate astea. 

… Așa cum au încercat să ascundă și asta. Palatul Primăverii, reședința permanentă din Capitală a dictatorului, dintr-un cartier pitoresc și bine păzit. Aceasta era adevărata epocă de aur pentru familia Ceaușescu. Sunt zeci de astfel de palate în țară. Și totul pentru sine. Am văzut aceste apartamente, grădinile de iarnă și serele, sala de sport și buncărul subteran, dar în memoria mea apareau iar și iar ochii copiilor care mureau. Mă mai gândeam și la băncile din străinătate unde se păstrau milioane și milioane în valută ale clanului Ceaușescu, la legăturile sale cu mafia internațională".

Istoric Palatul Primăverii

Palatul Primăverii a fost, timp de aproape un sfert de secol (1965 - 1989,) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin.

Ridicată la mijlocul anilor \"60, locuința a fost mărită între anii 1970 - 1972. Pentru proiectarea reşedinţei familiei Ceauşescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari (n.1928).

Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (dealtfel şi principalul designer al mobilierului reşedinţei) şi de inginerul peisagist Teodosiu.

Mai multe articole despre:
palatul primaverii