MENIU

Restanţele Guvernului Ponta, provocările Guvernului Cioloș

Legea bugetului şi cea a salarizării sunt doar două dintre urgenţele de care se va lovi viitorul Guvern, condus de Dacian Cioloș. Noul premier va avea de înfruntat câteva provocări: autostrăzile Sibiu-Orăştie, Comarnic-Braşov, legea redevenţelor, dar şi continuarea majorărilor salariale pentru medici, promise de guvernul PSD, însă neterminate. În privinţa bugetului, proiectul prevede o alocare de 4,5% din PIB pentru Educaţie şi 50% în plus la Cercetare, faţă de anul în curs. Sănătatea ar urma să primească 6 miliarde de lei mai mult faţă de 2015.

Guvernul PSD, condus de Victor Ponta, s-a angajat că va finaliza, până la sfârşitul lui 2015, noua lege a salarizării. Proiectul de lege ar fi trebuit să ajungă în Parlament în luna noiembrie, însă acesta este acum în aşteptare. Noua lege a salarizării va intra şi ea în atribuţiile noului premier, la pachet cu Legea bugetului de stat pe 2016.

Împreună cu Ministerul Sănătăţii, Dacian Cioloş va trebui să găsească o soluţie pentru continuarea majorărilor salariale promise personalului medical. Ministerul Transporturilor va avea şi el o misiune grea, care s-a dovedit a fi imposibilă pentru Guvernul Ponta. Autostrăzile Orăştie-Sibiu şi Comarnic-Braşov încă aşteaptă.

Legea redevenţelor este promisă de Victor Ponta din 2013, însă nici până acum nu a fost elaborată şi adoptată.

Misiunea lui Dacian Cioloş va fi cu atât mai grea cu cât deputaţii i-au făcut un cadou otrăvit, pe ultima sută de metri. O majorare salarială de 10% pentru toţi bugetarii a fost aprobată de Camera Deputaţilor, forul decizional, şi care ar avea, potrivit Ministerului de Finanţe, un impact bugetar de 5 miliarde de lei.