Referendumul pentru redefinirea familiei ar putea avea loc pe 10 iunie
Referendumul pentru familie ar putea avea loc pe 10 iunie sau 17 iunie a anunțat joi Florin Iordache.
Referendumul pentru familie va avea loc în curând, posibil chiar pe 10 iunie. Este anunțul făcut joi de Florin Iordache.
”Cred că undeva pe un 10 iunie se va putea organiza referendumul pentru organizarea Constituţiei. Cred ca toate partidele politice responsabile şi toţi vor susţine acest demers de modificare a Constituţiei. Este normal, suntem parte a Uniunii Europene, dar avem propriile traditii, suntem pentru modificarea Constitutiei, nu putem nega tradiţia şi eforturile celor 3 milioane de români”, a spus Iordache, cu referire la referendumul pentru familie.
”Noi am spus că vom susţine o iniţiativă de modificare a Constituţiei, azi în final Curtea Constituţională a respins şi aşteptăm ca preşedintele să promulge legea referendumului şi în aceste condiţii Senatul să adopte forma adoptată de Camera şi în ultima duminică din cele 30 de zile se va organiza referendum”, a explicat fostul ministru al Justiției.
Curtea Constituţională a României a respins, joi, sesizarea privind proiectul de modificare a Legii referendumului, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.
La finalul anului trecut, PNL şi USR au mai sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest proiect de lege, care iniţial propunea ca data organizării unui referendum pentru revizuirea Constituţiei să fie stabilită de Guvern.
Sesizarea a fost admisă cu unanimitate, iar proiectul s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR, după care trimis pentru promulgare la preşedinte, care a solicitat reexaminarea lui.
USR anunţa pe 4 aprilie că, împreună cu PNL şi PMP, va sesiza, din nou, CCR cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
În opinia USR, PSD manipulează opinia publică şi foloseşte pretextul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei ca să adopte un proiect de lege care elimină din prerogativele preşedintelui României.
"Să fie foarte clar: PSD foloseşte pretextul iniţiativei cetăţenilor privind modificarea Constituţiei în chestiunea reglementării familiei pentru a modifica Legea referendumului, care era o lege foarte corectă din punctul nostru de vedere, şi pentru a mai tăia din atribuţiile preşedintelui. Unul din mecanismele pe care de un an şi jumătate le serveşte PSD este acela de a slăbi toate celelalte instituţii în speranţa că prin Guvern şi Parlament se va putea merge spre modul de guvernare din Polonia şi Ungaria. Practic, este un atac la statul de drept folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie", declara preşedintele USR, Dan Barna.
În sesizarea adresată Curţii Constituţionale se susţine, printre altele, că sintagmele "proiectul legii constituţionale" şi "adoptat de fiecare cameră a Parlamentului", cuprinse în legea trimisă pentru promulgare, sunt neclare, contrar exigenţelor din Constituţie referitoare la calitatea legii. În opinia semnatarilor sesizării, în textul legii există şi alte sintagme sau cuvinte neclare ori imprecise.