MENIU

Reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe, aviz negativ în comisiile Senatului

Reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe va fi dezbătută marţi, a decis Biroul permanent al Senatului, care a convocat o şedinţă de plen pentru ora 16.00. Comisia de cultură şi comisia de buget au respins, cu majoritate de voturi, reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe.

UPDATE. Comisia de cultură şi comisia de buget au respins marţi, cu majoritate de voturi, reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe, împotriva cererii preşedintelui Iohannis votând senatorii PSD, ALDE şi UDMR, scrie News.ro.

Comisia de cultură, convocată în şedinţă la ora 15:00, a dat aviz negativ cererii de reexaminare formulate de preşedintele Iohannis împotriva legii privind eliminarea a 102 taxe. Împotriva solicitării şefului statului au votat senatorii PSD, ALDE şi UDMR iar în favoare cei de la PNL, USR şi PMP.

De asemenea, comisia de buget a Senatului, convocată pentru ora 15:30, a dat raport de respingere a reexaminării, şi a trimis în plenul Senatului legea exact în forma adoptată iniţial de Parlament. Majoritatea PSD, ALDE, UDMR s-a impus şi aici, înregistrându-se şapte voturi împotriva cererii formulate de preşedintele Iohannis. Doar senatorul PNL, Florin Câţu a votat în favoarea cererii de reexaminare, în vreme ce reprezentanta USR, Ramona Nicoleta Dinu, a votat alături de PSD, ALDE şi UDMR.

Reexaminarea va fi dezbătută la ora 16:00 de către plenul Senatului, urmând să fie supusă apoi votului final.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, decizia finală aparţinând Camerei Deputaţilor care este decizională.

Comisia de cultură a Senatului a fost convocat în şedinţă pentru ora 15.00 pentru a da aviz cererii de reexaminare a legii privind eliminarea celor 102 taxe.

La rândul său, comisia de buget a fost convocată pentru ora 15.30 pentru raport, urmând ca cererea de reexaminare să fie dezbătută în plenul Senatului la ora 16.00.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului, pe 23 decembrie, reexaminarea legii care elimină 102 taxe, avertizând asupra riscurilor cu care s-ar putea confrunta serviciile publice de presă în cazul anulării taxei radio-tv şi explicând că reexaminarea se impune în pofida deciziei de constituţionalitate a CCR, scrie news.ro.

Klaus Iohannis argumentează, în cererea de reexaminare, că deşi există o decizie a CCR de constituţionalitate a legii, reexaminarea trimisă de el se referă la politicile fiscal-bugetare ale statului, precum şi "concretizarea acestora", care sunt atribute ale Parlamentului, astfel încât se impune o reanalizare a acesteia de către Legislativ "sub aspectul efectelor resimţite de cetăţen".

Preşedintele subliniază că eliminarea taxelor şi simplificarea procedurilor în raporturile dintre cetăţeni şi autorităţi sunt deziderate ale societăţii, dar realizarea lor implică şi adoptarea unor "măsuri legislative coerente, eficiente, predictibile şi, în acelaşi timp, responsabile".

"Înlocuirea unei plăţi directe cu una indirectă, precum şi absenţa unor măsuri legislative conexe, de natură să conducă la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevăzute de legea transmisă la promulgare să conducă, pe lângă efectul deplasării poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii către toţi contribuabilii, persoane fizice şi juridice, şi la consecinţa accentuării disfuncţionalităţilor serviciilor publice", avertizează preşedintele.

Iohannis atrage atenţia şi asupra taxei radio-tv, afirmând că problemele posturilor publice "sunt vechi şi sistemice" şi se datorează, în principal, cadrului legislativ actual, astfel încât discuţia nu poate fi redusă doar la problema eliminării acestei taxe.

"Modul de finanţare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune este în directă legătură cu funcţionarea acestora, iar argumentul cel mai elocvent în acest sens este chiar interesul pe care această măsură legislativă l-a suscitat în spaţiul public. Din această perspectivă, considerăm că stabilirea surselor de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune sunt aspecte ce trebuie să facă obiectul unor dezbateri autentice în forul legislativ", scrie Iohannis către Parlament.

Preşedintele cere o reformă "autentică" a modului de funcţionare a acestor servicii publice.

"(Eliminarea taxei radio-tv - n.r.) poate genera noi probleme, ce se adaugă celor deja existente. Astfel, reducerea surselor proprii de finanţare în detrimentul creşterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare poate conduce la noi probleme legate inclusiv de statutul salariaţilor şi modalitatea de salarizare a acestora ori poate pune chiar pune în discuţie independenţa editorială", mai scrie Iohannis.

Klaus Iohannis atrage atenţia şi asupra faptului că legea nu poate fi promulgată în actuala formă, pentru că banii pentru susţinerea TVR şi radioului public fără taxa radio-tv nu sunt cuprinşi în bugetul pentru 2016, iar bugetul pe 2017 nu este încă aprobat, astfel încât, în această situaţie tranzitorie, "prin intrarea în vigoare a legii aflate la promulgare cele două servicii publice de radio şi televiziune s-ar putea confrunta cu dificultăţi suplimentare".

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vinerea trecută, că va retrimite la Parlament legea care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.

"Eu voi trimite această lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe fără o discuţie aprofundată, aşezată. (...) Dacă noul Parlament va discuta această chestiune şi va lua o decizie, fie de renunţare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci sigur îmi va trimite legea în forma în care se va considera atunci şi o voi promulga", a anunţat Iohannis.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că această lege este constituţională.

Sesizarea privind legea a fost făcută de seful statului, care a susţinut că încalcă  normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi pe cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi pe cele care guvernează bugetul public naţional.

După decizia Curţii, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional.

Mai multe articole despre:
legi reexaminare 102 legi